Rogaty chleb pszenny

Rogaty chleb pszenny
0
(0)

Rogaty chleb pszenny 🙂

Nasz codzienny chlebek, niezastąpiony, pyszny.
Pieczecie sami czy kupujecie pieczywo?

Składniki:

  • 20 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 łyżki ciepłego mleka (odjęte z mleka do ciasta)
  • 1 pełna łyżka mąki

Ciasto:

  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1 pełna łyżka miękkiego smalcu
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:

Pokruszone drożdże ucieram z cukrem, dodaję kilka łyżek mleka i łyżkę mąki, mieszam wszystko na pastę.

Odstawiam pod przykryciem na 20 minut do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję miękki smalec, pozostałe mleko, wyrośnięty zaczyn i wodę – zagniatam ciasto – będzie dość twarde (ewentualnie można dolać jeszcze trochę wody).

Wyrabiam ciasto przez ok. 5 minut, po czym formuję kulę, przekładam do oprószonej mąką miski, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.

Krótko je zagniatam i formuję w podłużny bochenek, który przekładam do formy i ostrym nożem nacinam w kratkę na głębokość ok. 1 cm.

Odstawiam znów do wyrośnięcia na ok. 30 minut, po czym wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C.

Piekę 30 minut, zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 20 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.