Rogaty chleb pszenny 🙂
Nasz codzienny chlebek, niezastąpiony, pyszny.
Pieczecie sami czy kupujecie pieczywo?
Składniki:
- 20 g. świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3-4 łyżki ciepłego mleka (odjęte z mleka do ciasta)
- 1 pełna łyżka mąki
Ciasto:
- 3 szklanki maki pszennej
- 1 pełna łyżka miękkiego smalcu
- 1 pełna łyżeczka soli
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Pokruszone drożdże ucieram z cukrem, dodaję kilka łyżek mleka i łyżkę mąki, mieszam wszystko na pastę.
Odstawiam pod przykryciem na 20 minut do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję miękki smalec, pozostałe mleko, wyrośnięty zaczyn i wodę – zagniatam ciasto – będzie dość twarde (ewentualnie można dolać jeszcze trochę wody).
Wyrabiam ciasto przez ok. 5 minut, po czym formuję kulę, przekładam do oprószonej mąką miski, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
Krótko je zagniatam i formuję w podłużny bochenek, który przekładam do formy i ostrym nożem nacinam w kratkę na głębokość ok. 1 cm.
Odstawiam znów do wyrośnięcia na ok. 30 minut, po czym wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C.
Piekę 30 minut, zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 20 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |