Rogaliki z wiśniami

Rogaliki z wiśniami
0
(0)

Rogaliki z wiśniami

Wczorajsza pogoda – zwłaszcza ten niesamowity wiatr – skłoniła mnie do upieczenia rogalików, żeby przyjemniej nam się siedziało w domu z kubkiem kawy. Jako że zostało jeszcze dziś kilkanaście sztuk, mogę też potwierdzić, że równie smaczne jak tuż po pieczeniu są następnego dnia. Proste składniki, a rogaliki z wiśniami łatwe w przygotowaniu, więc gdybyście mieli ochotę na coś co uprzyjemni popołudnie, zachęcam do upieczenia.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 125 g. miękkiego masła
  • 3 czubate łyżki śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • konfitury wiśniowe

Przygotowanie:

Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia do miski, dodaję pozostałe składniki z wyjątkiem konfitur, zagniatam ciasto w całość.

Dzielę je na 4-5 części, każdą rozwałkowuję na kształt koła. Koła dzielę na trójkąty, wykładam po porcji powideł i zwijam od szerszego końca rogaliki.

Przekładam rogaliki na blachę wyłożoną papierem, wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 30 minut – rogaliki powinny by złote.

Rogaliki z wiśniami -przygotowanie 1 Rogaliki z wiśniami -przygotowanie 2
Rogaliki z wiśniami -przygotowanie 3 Rogaliki z wiśniami -przygotowanie 4

Rogaliki z wiśniami 2

Rogaliki z wiśniami 3

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.