Rogaliki z wiśniami
Wczorajsza pogoda – zwłaszcza ten niesamowity wiatr – skłoniła mnie do upieczenia rogalików, żeby przyjemniej nam się siedziało w domu z kubkiem kawy. Jako że zostało jeszcze dziś kilkanaście sztuk, mogę też potwierdzić, że równie smaczne jak tuż po pieczeniu są następnego dnia. Proste składniki, a rogaliki z wiśniami łatwe w przygotowaniu, więc gdybyście mieli ochotę na coś co uprzyjemni popołudnie, zachęcam do upieczenia.
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 125 g. miękkiego masła
- 3 czubate łyżki śmietany 18%
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- konfitury wiśniowe
Przygotowanie:
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia do miski, dodaję pozostałe składniki z wyjątkiem konfitur, zagniatam ciasto w całość.
Dzielę je na 4-5 części, każdą rozwałkowuję na kształt koła. Koła dzielę na trójkąty, wykładam po porcji powideł i zwijam od szerszego końca rogaliki.
Przekładam rogaliki na blachę wyłożoną papierem, wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 30 minut – rogaliki powinny by złote.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |