Rogaliki serowe z marmoladą

Rogaliki serowe z marmoladą
5
(3)

Rogaliki serowe z marmoladą

Domowe rogaliki serowe z marmoladą – cudownie kruche, bardzo maślane w smaku i tak łatwe do przygotowania!

Kojarzą mi się z dzieciństwem, gdy przestępując z nogi na nogę czekałam, kiedy się upieką i choć parzyła się buzia i palce, łapało się te rogaliki prosto z blachy… Pyszności!

Składniki:

Ciasto* (porcja na 16 rogalików):

  • 200 g. masła (wyjmij je 30 minut wcześniej z lodówki)
  • 200 g. sera z wiaderka (użyłam sera z Piątnicy)
  • 200 g. mąki pszennej

Dodatkowo:

  • dowolna marmolada
  • cukier puder do posypania
  • odrobina mąki do posypania stolnicy

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta przekładam do dużej miski lub na stolnicę (masło posiekane) i zagniatam jednolite, elastyczne ciasto.

Zagniecione formuję w kulę, zawijam w folię i odkładam na 30 minut do lodówki.

Następnie rozwałkowuję, lekko podsypując stolnicę mąką na grubość 2 mm.

Żeby rogaliki był równej wielkości wycinam koło, pomagając sobie standardowym dużym talerzem; koło dzielę na 8 równych części (na 4, i potem każdą część na 2).

Na każdym trójkącie rozsmarowuję trochę marmolady, zawijam dłuższy brzeg, lekko go nacinam jak na zdjęciu – dzięki temu jest łatwiej formować rogaliki.

Zwijam do końca, delikatnie nadając kształt rogalika.

Pozostałe ciasto szybko zagniatam, i powtarzam czynności.

Rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem. Można je w tym momencie posmarować rozmąconym jajkiem, by pięknie błyszczały po upieczeniu.

Ja zaplanowałam, że posypię je cukrem pudrem, więc ten krok pominęłam.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu, na 35-40 minut.

Jeśli rogaliki za bardzo się rumienią, można je pod koniec pieczenia przykryć papierem.

Gotowe, lekko przestudzone, posypuję cukrem pudrem.

*Ciasto możesz przygotować np. dzień wcześniej, i przechować w lodówce.

Jeśli spodobał Ci się przepis na rogaliki serowe z marmoladą, zajrzyj na inne moje propozycje np. Domowe cini minis (smażone ciasteczka z cynamonem)

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 3

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry