Rogaliki francuskie z budyniem

Rogaliki francuskie z budyniem 1
5
(1)

Rogaliki francuskie z budyniem

Ciasto francuskie umożliwia szybkie przygotowanie czegoś pysznego, więc jest idealne kiedy nie mamy czasu na tradycyjne ciasta.

Można z niego w trochę ponad pół godziny wyczarować na przykład takie pyszne rogaliki z nadzieniem budyniowo-jogurtowym. Polecam dla zabieganych!

Składniki (12-16 rogalików):

  • 2 płaty gotowego ciasta francuskiego ( po 275 g każdy)
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy z cukrem (40 g)
  • 1 mały (120 do 150 g) naturalny lub owocowy jogurt, u mnie brzoskwiniowy
  • mleko do posmarowania rogalików
  • cukier trzcinowy lub zwykły do posypania rogalików

Przygotowanie:

Suchy budyń dokładnie mieszam z jogurtem.

Z ciasta francuskiego wycinam 6 do 8 trójkątów, po czym u nasady każdego wykładam po łyżeczce masy budyniowej, lekko rozsmarowując ją ku górze trójkąta.

Następnie, zaczynając od podstawy trójkąta, zwijam rogaliki.

Zwinięte rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem, i smaruję mlekiem. Posypuję je też lekko cukrem.

Tak przygotowane rogaliki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 20-25 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry