Rogaliki ananasowe
Te rogaliki to była potrzeba chwili, nagła zachcianka- i nie zawiodłam się, są bardzo smaczne 🙂 W środku mają dżem ananasowy, który ostatnio kupiłam i chciałam w czymś przetestować (test zdany na 5).
Lukier którym posmarowałam rogaliki w trakcie pieczenia nadał im bardzo przyjemnej słodyczy (bo w cieście nie ma zbyt wiele cukru).
Moje rogaliki są idealne do porannej kawy, którą mam zamiar zaraz wypić 🙂
Składniki (na 16 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej T-500
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 0,5 kostki miękkiego masła
- 2 łyżki gęstego jogurtu
Polewa:
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- dżem ananasowy
Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatam elastyczne ciasto, dzielę je na dwie równe części, każdą rozwałkowuję na okrągły placek grubości ok. 0,3 mm.
Placek smaruję dżemem ananasowym, po czym dzielę na 8 trójkątów.
Zwijam trójkąty w rogaliki, układam na blasze wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 20 minut.
W miseczce mieszam cukier puder z sokiem z cytryny i po 20 minutach pieczenia nakładam pędzelkiem na gorące rogaliki, po czym wstawiam blachę jeszcze na 10 minut do piekarnika.
Przepis autorski