Rogaliki ananasowe

Rogaliki ananasowe
0
(0)

Rogaliki ananasowe

Te rogaliki to była potrzeba chwili, nagła zachcianka- i nie zawiodłam się, są bardzo smaczne 🙂 W środku mają dżem ananasowy, który ostatnio kupiłam i chciałam w czymś przetestować (test zdany na 5).

Lukier którym posmarowałam rogaliki w trakcie pieczenia nadał im bardzo przyjemnej słodyczy (bo w cieście nie ma zbyt wiele cukru).

Moje rogaliki są idealne do porannej kawy, którą mam zamiar zaraz wypić 🙂

Składniki (na 16 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej T-500
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 0,5 kostki miękkiego masła
  • 2 łyżki gęstego jogurtu

Polewa:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • dżem ananasowy

Przygotowanie:

Z podanych składników zagniatam elastyczne ciasto, dzielę je na dwie równe części, każdą rozwałkowuję na okrągły placek grubości ok. 0,3 mm.

Placek smaruję dżemem ananasowym, po czym dzielę na 8 trójkątów.

Zwijam trójkąty w rogaliki, układam na blasze wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 20 minut.

W miseczce mieszam cukier puder z sokiem z cytryny i po 20 minutach pieczenia nakładam pędzelkiem na gorące rogaliki, po czym wstawiam blachę jeszcze na 10 minut do piekarnika.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.