Rogale śniadaniowe

Rogale śniadaniowe
0
(0)

Rogale śniadaniowe

Okazywanie miłości domownikom, to także własnoręcznie upieczone, świeżutkie bułki na śniadanie! Godzinka pracy (no, z haczykiem), a klimat śniadania albo kolacji prawdziwie magiczny 🙂

Składniki:

Zaczyn:

  • 25 g. świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki pszennej

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 5 łyżek oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody

Przygotowanie:

Drożdże rozcieram z cukrem, mąką i lekko podgrzaną śmietanką, odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę wsypuję do miski, dodaję sól, wyrośnięty zaczyn, olej i wodę.

Mieszam łyżką do połączenia się składników, po czym wyrabiam ciasto przez kilka minut dłonią – jeśli się klei do ręki, lekko podsypuję mąką.

Wyrobione ciasto przykrywam w misce i odstawiam na ok. 30-40 minut w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

Wyrośnięte krótko zagniatam, dzielę na 4 części, każdą rozwałkowuję na kwadrat o boki ok. 20 cm i dzielę na 4 paski (trójkąty, jak na zdjęciu).

Zwijam od szerszego końca, i tak przygotowane rogale układam na blasze wyłożonej papierem.

Odstawiam blachę na 15 minut, by rogale się napuszyły.

Piekę w temperaturze 180 stopni C. (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) ok. 30 minut.

Przed pieczeniem (po wyrośnięciu) można rogale posmarować mlekiem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry