Rogale śniadaniowe
Okazywanie miłości domownikom, to także własnoręcznie upieczone, świeżutkie bułki na śniadanie! Godzinka pracy (no, z haczykiem), a klimat śniadania albo kolacji prawdziwie magiczny 🙂
Składniki:
Zaczyn:
- 25 g. świeżych drożdży
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki pszennej
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 0,5 płaskiej łyżeczki soli
- 5 łyżek oleju
- 1 szklanka ciepłej wody
Przygotowanie:
Drożdże rozcieram z cukrem, mąką i lekko podgrzaną śmietanką, odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę wsypuję do miski, dodaję sól, wyrośnięty zaczyn, olej i wodę.
Mieszam łyżką do połączenia się składników, po czym wyrabiam ciasto przez kilka minut dłonią – jeśli się klei do ręki, lekko podsypuję mąką.
Wyrobione ciasto przykrywam w misce i odstawiam na ok. 30-40 minut w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte krótko zagniatam, dzielę na 4 części, każdą rozwałkowuję na kwadrat o boki ok. 20 cm i dzielę na 4 paski (trójkąty, jak na zdjęciu).
Zwijam od szerszego końca, i tak przygotowane rogale układam na blasze wyłożonej papierem.
Odstawiam blachę na 15 minut, by rogale się napuszyły.
Piekę w temperaturze 180 stopni C. (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) ok. 30 minut.
Przed pieczeniem (po wyrośnięciu) można rogale posmarować mlekiem.