Racuchy z miodem i płatkami owsianymi

Racuchy z miodem i płatkami owsianymi
0
(0)

Racuchy z miodem i płatkami owsianymi

Jako że głos odmówił mi posłuszeństwa i jestem dziś skazana na osobistą ciszę (co jak się okazuje jest okazją do wielu przemyśleń), postanowiłam umilić sobie niedzielę i zrobiłam dla siebie takie śniadanko. Racuchy są pyszne, choć nieco bardziej zbite, niż tradycyjne. Dzieje się tak dlatego, że są z płatkami owsianymi, a poza tym – z miodem, który powoduje że ciasto po usmażeniu jest trochę twardsze.

Składniki (na 8 sztuk):

  • 1 jajko
  • 2 pełne łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 10 g. świeżych drożdży
  • 2-3 łyżki płatków owsianych

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • śmietana do polania
  • czekolada do posypania

Przygotowanie:

Drożdże kruszę do miski, dodaję jajko, śmietanę i miód, mieszam wszystko na gładką pastę.

Wsypuję mąkę i płatki owsiane, mieszam jeszcze raz i odstawiam ciasto na 10 minut w ciepłe miejsce.

Następnie łyżką nabieram porcje ciasta i smażę racuchy na średnio rozgrzanym oleju, z obu stron po ok. 2-3 minuty, uważając żeby ich nie przypalić.

Po usmażeniu przekładam racuchy na chwilę do odsączenia na papier.

Podaję polane śmietaną i posypane czekoladą w kawałkach.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry