Racuchy z mąki żytniej z cukrem kokosowym
Pyszne, lekko kokosowe, puszyste racuchy z mąki żytniej z cukrem kokosowym, które polecam osobom na diecie i diabetykom. Nie zawierają białej mąki ani białego cukru.
Składniki (na 6-8 placów):
- 5 łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 jajka, podzielone na żółtka i białka
- 1,5 łyżki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Oddzielam żółtka od białek.
Do miski wsypuję sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cukier kokosowy.
Białka ubijam w missce na sztywną pianę, po czym zmniejszam obroty miksera i dodaję żółtka, miksuję do połączenia.
Dodaję jogurt na zmianę z sypkimi produktami, delikatnie mieszam łopatką, starając się nie zbić ciasta. Będzie bardzo gęste (mieszam krótko).
Rozgrzewam 2-3 łyżki oleju kokosowego na patelni, wykładam porcje ciasta wielkości łyżki, spłaszczam je lekko łatwo to zrobić łyżką natłuszczoną olejem z patelni).
Smażę na średnim ogniu ok. 3 minut z jednej strony, po czym przewracam placki.
Zmniejszam ogień i smażę jeszcze łącznie ok. 5-6 minut (warto sprawdzić na jednym, czy są całkowicie usmażone w środku.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Koniecznie sprawdźcie inne moje przepisy na bardziej dietetyczne desery np. ten 🙂