Racuchy z mąki żytniej z cukrem kokosowym

racuchy-z-maki-zytniej-z-cukrem-kokosowym
racuchy z mąki żytniej z cukrem kokosowym
0
(0)

Racuchy z mąki żytniej z cukrem kokosowym

Pyszne, lekko kokosowe, puszyste racuchy z mąki żytniej z cukrem kokosowym, które polecam osobom na diecie i diabetykom. Nie zawierają białej mąki ani białego cukru.

Składniki (na 6-8 placów):

  • 5 łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 jajka, podzielone na żółtka i białka
  • 1,5 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Oddzielam żółtka od białek.

Do miski wsypuję sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cukier kokosowy.

Białka ubijam w missce na sztywną pianę, po czym zmniejszam obroty miksera i dodaję żółtka, miksuję do połączenia.

Dodaję jogurt na zmianę z sypkimi produktami, delikatnie mieszam łopatką, starając się nie zbić ciasta. Będzie bardzo gęste (mieszam krótko).

Rozgrzewam 2-3 łyżki oleju kokosowego na patelni, wykładam porcje ciasta wielkości łyżki, spłaszczam je lekko łatwo to zrobić łyżką natłuszczoną olejem z patelni).

Smażę na średnim ogniu ok. 3 minut z jednej strony, po czym przewracam placki.

Zmniejszam ogień i smażę jeszcze łącznie ok. 5-6 minut (warto sprawdzić na jednym, czy są całkowicie usmażone w środku.

Koniecznie sprawdźcie inne moje przepisy na bardziej dietetyczne desery np. ten 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.