0
(0)
Racuchy jogurtowo-dyniowe z mąki orkiszowej
Słodkie, delikatne, o pięknym kolorze racuszki to świetny podwieczorek. Można je podać z przeróżnymi dodatkami; cukier puder, ulubione powidła czy bita śmietana będą z nimi smakowały cudownie 😉
Łatwe do zrobienia i szybkie.
Zapraszam na popołudniową przekąskę 🙂
Składniki:
- 2 pełne łyżki musu z pieczonej dyni
- 1 jajko
- 2 pełne łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżka mąki orkiszowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Dodatkowo:
Przygotowanie:
W miseczce mieszam mus z dyni z jajkiem i jogurtem, dodaję oba cukry, proszek do pieczenia i mąkę orkiszową, mieszam dokładnie.
Na rozgrzanej patelni rozgrzewam łyżkę oleju i łyżką wykładam racuchy, smażę je na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony, po czym przekładam na ręcznik papierowy do odsączenia.
Podaję ciepłe z cukrem pudrem lub z dowolnymi powidłami (u mnie powidła z dyni z wanilią).
Przepis autorski