Racuchy drożdżowe z maślanką
Kto nie lubi racuchów 🙂 Dobrze się kojarzą, bo przecież kiedyś smażyły je dla nas mamy i babcie 🙂
Moje racuchy drożdżowe z maślanką są bardzo pulchne i wyrośnięte, idealne na śniadanie.
Składniki (na 8-10 placków):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 10 g. świeżych drożdży
- 0,5 szklanki maślanki
- 1 jajko
- 1 pełna łyżka cukru pudru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiewam przez sitko, robię wgłębienie pośrodku i do tego dołka wkruszam drożdże.
Lekko podgrzewam maślankę (ma być ciepła, nie gorąca), mieszam z nią oba cukry i odrobinę mąki z miski i tą mieszaniną zalewam drożdże.
Przykrywam miskę i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie drożdże powinny lekko podrosnąć.
Wtedy wbijam jajko do miski i całość mieszam łyżką, do powstania ciągnącego się i gęstego ciasta.
Ponownie przykrywam miskę i odstawiam na 20 minut.
Wyrośnięte ciasto wykładam za pomocą dwóch łyżek na patelnię z lekko rozgrzanym olejem – nie może mieć zbyt wysokiej temperatury, bo placki się przypalą.
Smażę po ok. 3-4 minuty z każdej strony, lekko je dociskając łyżką przy przewracaniu.
Po usmażeniu przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podaję oprószone cukrem pudrem.
A tutaj znajdziecie drożdżowe placuszki w innej odsłonie 🙂