Racuchy drożdżowe z maślanką

Racuchy drożdżowe z maślanką 2
0
(0)

Racuchy drożdżowe z maślanką

Kto nie lubi racuchów 🙂 Dobrze się kojarzą, bo przecież kiedyś smażyły je dla nas mamy i babcie 🙂

Moje racuchy drożdżowe z maślanką są bardzo pulchne i wyrośnięte, idealne na śniadanie.

Składniki (na 8-10 placków):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 10 g. świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • 1 pełna łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiewam przez sitko, robię wgłębienie pośrodku i do tego dołka wkruszam drożdże.

Lekko podgrzewam maślankę (ma być ciepła, nie gorąca), mieszam z nią oba cukry i odrobinę mąki z miski i tą mieszaniną zalewam drożdże.

Przykrywam miskę i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie drożdże powinny lekko podrosnąć.

Wtedy wbijam jajko do miski i całość mieszam łyżką, do powstania ciągnącego się i gęstego ciasta.

Ponownie przykrywam miskę i odstawiam na 20 minut.

Wyrośnięte ciasto wykładam za pomocą dwóch łyżek na patelnię z lekko rozgrzanym olejem – nie może mieć zbyt wysokiej temperatury, bo placki się przypalą.

Smażę po ok. 3-4 minuty z każdej strony, lekko je dociskając łyżką przy przewracaniu.

Po usmażeniu przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Podaję oprószone cukrem pudrem.

A tutaj znajdziecie drożdżowe placuszki w innej odsłonie 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry