Rabanadas z cynamonem

rabanadas z cynamonem
4.7
(3)

Rabanadas z cynamonem

Gdy spróbowałam tych smakołyków, pomyślałam że idealnie nadają się albo na popołudniowe leniuchowanie przy książce i kubeczku kawy, albo na sobotnie lub niedzielne śniadanie. Rabanadas – przypominają trochę francuskie tosty. Bardzo podoba mi się kontrast między lekko słonym, puszystym środkiem a skąpaną w cynamonowym cukrze skórką.

Składniki:

  • 1/2 świeżej pszennej bagietki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • oliwa lub olej do smażenia
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:

Mleko roztrzepuję z jajkiem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.

W drugiej miseczce mieszam cukier z cynamonem.

Bagietkę kroję w plastry o grubości 1 cm. Można (ale nie jest to konieczne)  okroić je ze skórki. Plastry moczę w mleku z jajkiem.

Smażę na złoto – po ok. 2 minuty z każdej strony, na moment odkładam na papierowy ręcznik do odsączenia i od razu przekładam do miseczki z cukrem i cynamonem.

Jeszcze gorące podaję do kawy.

 

 

 

 

https://siosmutkinaslodko.pl/wp-content/uploads/2021/04/rabanadas-czyli-slodka-przekaska-z-cynamonem-3.jpg

 

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.7 / 5. Liczba ocen: 3

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.