Rabanadas z cynamonem
Gdy spróbowałam tych smakołyków, pomyślałam że idealnie nadają się albo na popołudniowe leniuchowanie przy książce i kubeczku kawy, albo na sobotnie lub niedzielne śniadanie. Rabanadas – przypominają trochę francuskie tosty. Bardzo podoba mi się kontrast między lekko słonym, puszystym środkiem a skąpaną w cynamonowym cukrze skórką.
Składniki:
- 1/2 świeżej pszennej bagietki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- oliwa lub olej do smażenia
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Mleko roztrzepuję z jajkiem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
W drugiej miseczce mieszam cukier z cynamonem.
Bagietkę kroję w plastry o grubości 1 cm. Można (ale nie jest to konieczne) okroić je ze skórki. Plastry moczę w mleku z jajkiem.
Smażę na złoto – po ok. 2 minuty z każdej strony, na moment odkładam na papierowy ręcznik do odsączenia i od razu przekładam do miseczki z cukrem i cynamonem.
Jeszcze gorące podaję do kawy.
https://siosmutkinaslodko.pl/wp-content/uploads/2021/04/rabanadas-czyli-slodka-przekaska-z-cynamonem-3.jpg