Pyszny dżem truskawkowy z jagodami i rozmarynem
Niedziela. Pobudka przed czwartą. Godzinna podróż do pięknego lasu, w sumie na rekonesans co słychać, czy może grzyby jakieś wyrosły, a może uda się nazbierać jagód? Grzybów nie ma, jagody i owszem, są 🙂
Wykorzystałam część wspaniałych jagódek do bardzo dobrego dżemu, na bazie truskawek, i z niecodziennym dodatkiem – świeżym rozmarynem. Moim zdaniem pasuje cudownie!
Proporcje:
1,5 kg truskawek
0,5 kg cukru
sok z 1 cytryny
2 szklanki jagód
1 płaska (lub do smaku) łyżeczka drobniutko posiekanych liści świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
Truskawki myję, a potem obieram z szypułek (nie odwrotnie, bo nasiąkną wodą).
Kroję je na pół i przekładam do szerokiego garnka, zasypuję cukrem i gotuję na niewielkim ogniu ok. 3 godzin.
Po tym czasie przelewam zawartość garnka na durszlak i odsączam owoce.
Sok przelewam do butelki (doskonały do napojów), a truskawki z powrotem przekładam do garnka.
Dolewam sok z cytryny i dokładam jagody i drobno posiekany rozmaryn, ponownie razem gotuję na małym ogniu – ok. 30 minut, do momentu gdy jagody się lekko rozpadną.
Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcam i pasteryzuję przez ok. 10 minut.