Pyszny dżem truskawkowy z jagodami i rozmarynem

dżem truskawkowy z jagodami i rozmarynem
0
(0)

Pyszny dżem truskawkowy z jagodami i rozmarynem

Niedziela. Pobudka przed czwartą. Godzinna podróż do pięknego lasu, w sumie na rekonesans co słychać, czy może grzyby jakieś wyrosły, a może uda się nazbierać jagód? Grzybów nie ma, jagody i owszem, są 🙂
Wykorzystałam część wspaniałych jagódek do bardzo dobrego dżemu, na bazie truskawek, i z niecodziennym dodatkiem – świeżym rozmarynem. Moim zdaniem pasuje cudownie!

Proporcje:

1,5 kg truskawek
0,5 kg cukru
sok z 1 cytryny
2 szklanki jagód
1 płaska (lub do smaku) łyżeczka drobniutko posiekanych liści świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

Truskawki myję, a potem obieram z szypułek (nie odwrotnie, bo nasiąkną wodą).

Kroję je na pół i przekładam do szerokiego garnka, zasypuję cukrem i gotuję na niewielkim ogniu ok. 3 godzin.

Po tym czasie przelewam zawartość garnka na durszlak i odsączam owoce.

Sok przelewam do butelki (doskonały do napojów), a truskawki z powrotem przekładam do garnka.

Dolewam sok z cytryny i dokładam jagody i drobno posiekany rozmaryn, ponownie razem gotuję na małym ogniu – ok. 30 minut, do momentu gdy jagody się lekko rozpadną.

Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcam i pasteryzuję przez ok. 10 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.