Pyszne muffinki z truskawkami
W sezonie na truskawki nie może ich zabraknąć – to pyszne i łatwe babeczki, wilgotne i lekko cytrynowe – w każdej znajdziesz soczystą, pełną smaku truskawkę.
Składniki (ok. 30 muffinek):
- 200 g miękkiego masła
- 130 g cukru pudru
- 30 g cukru waniliowego
- 3 jajka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 300 g mąki pszennej
- 15 g proszku do pieczenia
- skórka starta z 1 cytryny
Dodatkowo:
- średniej wielkości, świeże i dojrzałe truskawki
- cukier puder do oprószenia muffinek
Przygotowanie:
Masło przekładam do misy miksera, dodaję oba cukry. Miksuję przez kilka minut, aż masło stanie się zupełnie jasne i puszyste.
Nie przerywając miksowania wbijam kolejno jajka.
Miksując dalej dodaję jogurt.
Na końcu dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję do połączenia.
Dodaję startą skórkę z cytryny, mieszam łopatką (nie dodaję skórki w trakcie miksowania, bo spora jej część zostaje na mieszadle)
Do papilotek nakładam po 30 g ciasta, w środek wciskam truskawkę (bez szypułki).
Muffinki piekę przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C (środkowy poziom piekarnika, góra-dół, bez termoobiegu).
Przestudzone muffinki delikatnie oprószam cukrem pudrem.