Pyszne miękkie pierniczki

Pyszne miękkie pierniczki
4.7
(33)

Pyszne miękkie pierniczki

Są mięciutkie i puszyste od razu po upieczeniu. Gdy się je obleje czekoladą, smakują najlepiej, jak tylko można sobie wyobrazić ??

To po prostu idealne pierniczki na święta.

Składniki (u mnie ok. 50 ciastek o średnicy 6 cm – zależy od wielkości foremki):

  • 200 g miodu naturalnego
  • 125 g masła
  • 1,5 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 100 g śmietany 18%, wyjętej z lodówki pół godziny wcześniej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 białko
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru

Przygotowanie:

Ciasto trzeba przyszykować na dobę przed pieczeniem, ponieważ tuż po przygotowaniu jest miękkie i dopiero w lodówce zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji.

Miód przekładam do rondla razem z przyprawami, zagotowuję wszystko.

Do gorącego miodu dodaję masło, mieszam aż to się rozpuści, odstawiam wszystko do przestygnięcia.

Do dużej miski przesiewam mąkę z kakao.

Śmietanę dokładnie mieszam z sodą, odstawiam na 10 minut- w tym czasie śmietana lekko zwiększy swoją objętość.

Białko ubijam na pianę, a gdy zgęstnieje nie przerywając ubijania dodaję w kilku porcjach cukier.

Miksuję aż piana stanie się lśniąca i gładka, a cukier się zupełnie rozpuści.

Miksując dalej dodaję po żółtku, do uzyskania jednolitej, puszystej masy.

Ubitą masę jajeczną przelewam do mąki, delikatnie mieszam, żeby się wszystko połączyło.

Następnie dodaję miód z masłem i przyprawami, mieszam.

Na końcu dodaję śmietanę z sodą, mieszam do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto będzie dość luźne.

Przykrywam miskę folią spożywczą tak, by jej powierzchnia dotykała dokładnie ciasta, i dostawiam na 24 godziny do lodówki.

Pieczenie:

Ciasto wyjmuję z lodówki.

Nabieram porcje np. dużą łyżką – będzie gęste, ale w dalszym ciągu lekko klejące, dlatego wykładam je na podsypaną mąką stolnicę.

Najłatwiej z ciasta zrobić kulę, a potem lekko rozwałkować na grubość pół centymetra.

Taka grubość gwarantuje, że pierniczki będą bardzo miękkie i delikatne.

Wycinam pierniczki* i przenoszę je na blachę wyłożoną papierem, a następnie blachę wstawiam na 9-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).

* moim zdaniem przy tym rodzaju ciasta lepiej sprawdzają się proste kształty foremek.

Po tym czasie wyjmuję blachę i zostawiam na niej ciasta do przestudzenia.

Przestudzone ciastka można zanurzyć w czekoladzie rozpuszczonej ze śmietanką (100 g gorzkiej czekolady, 100 g słodkiej śmietanki 30 lub 36%), lub w lukrze przygotowanym z cukru pudru i wody (trzeba je wymieszać razem do konsystencji rzadkiej śmietany).

Ciastka przechowuję w zamkniętej puszce.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.7 / 5. Liczba ocen: 33

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.