Pyszne ciasto Grześ
To pyszne ciasto Grześ polecam na wszelkie uroczystości rodzinne.
Lekkie, na biszkopcie, z pysznym waniliowym kremem z chałwą i wafelkami. Słodycz przełamuje lekko kwaśna warstwa malin.
Składniki (blacha 20 na 30 cm)
Biszkopt:
- 4 jajka L
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 60 g oleju roślinnego
- 20 g kakao
- 5 g proszku do pieczenia
- 100 g mąki pszennej T 500
Krem:
- 250 g śmietanki 36%
- 200 g mascarpone
- 200 g sera z wiaderka
- 1 śmietanfix (9 g.)
- 30 g cukru waniliowego
Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 30 g śmietanki 36%
Dodatkowo:
- 300 g. frużeliny malinowej lub dżemu malinowego
- 4 wafle Grześki kakaowe po 48 g. (3 do masy, 1 do posypania)
- 130 g. chałwy waniliowej
Przygotowanie:
Dno blachy wykładam papierem do pieczenia.
Do misy miksera wbijam jajka, dodaję też cukier i ubijam razem na najwyższych obrotach, aż masa stanie się bardzo puszysta i jasna (ok. 5 minut).
Wtedy zmniejszam obroty miksera na średnia i powoli, ciągle miksując, dolewam olej.
W oddzielnym naczyniu łączę suche produkty: mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Przez sito przesiewam je do misy z masą jajeczną, i łopatką delikatnie mieszam do połączenia.
Ciasto wykładam do blaszki, równo rozprowadzam i wygładzam.
Blachę wstawiam do piekarnika nagranego do 170 stopni C na 35 minut.
Upieczony biszkopt odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Krem z wafelkami:
Schłodzoną śmietankę (najlepiej żeby chłodziła się w lodówce przez całą noc) wlewam do misy miksera i ubijam przez 2-3 minuty na najwyższych obrotach.
Dodaję cukier waniliowy i mascarpone, ubijam kolejne 3-4 minuty.
Następnie dodaję ser z wiaderka, ubijam 3 minuty, a na końcu dodaję śmietanfix, i jeszcze przez chwilę ubijam.
Do kremu dodaję posiekane w kostkę (ok. 0,5 cm) 3 wafelki i pokruszoną chałwę, delikatnie mieszam.
Złożenie ciasta:
Zimny biszkopt przekrajam na pół.
Na dolnym blacie rozprowadzam połowę frużeliny lub dżemu (nie powinien być zbyt gęsty, bo jego zadaniem jest nasączenie biszkoptu; nie powinien też być zbyt słodki).
Wykładam cały krem z wafelkami, wyrównuję jego powierzchnię.
Na kremie rozprowadzam pozostałą część frużeliny/dżemu.
Przykrywam wszystko drugim blatem, dociskam go równomiernie.
Ciasto schładzam przez półgodziny w lodówce.
Polewa:
Czekoladę podgrzewam ze śmietanką (ostrożnie, na niewielkim ogniu) do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Polewę wylewam na schłodzone ciasto, rozprowadzam równomiernie na całej powierzchni.
Wykończenie:
Ciasto posypuję drobno posiekanym, ostatnim wafelkiem.
Ozdabiam świeżymi malinami.
Zajrzyj koniecznie tutaj na inny mój przepis na ciasto z wykorzystaniem wafli 🙂