Pyszne ciasto Grześ

Pyszne ciasto Grześ
4
(5)

Pyszne ciasto Grześ

To pyszne ciasto Grześ polecam na wszelkie uroczystości rodzinne.

Lekkie, na biszkopcie, z pysznym waniliowym kremem z chałwą i wafelkami. Słodycz przełamuje lekko kwaśna warstwa malin.

Składniki (blacha 20 na 30 cm)

Biszkopt:

  • 4 jajka L
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 60 g oleju roślinnego
  • 20 g kakao
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 100 g mąki pszennej T 500

Krem:

  • 250 g śmietanki 36%
  • 200 g mascarpone
  • 200 g sera z wiaderka
  • 1 śmietanfix (9 g.)
  • 30 g cukru waniliowego

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 30 g śmietanki 36%

Dodatkowo:

  • 300 g. frużeliny malinowej lub dżemu malinowego
  • 4 wafle Grześki kakaowe po 48 g. (3 do masy, 1 do posypania)
  • 130 g. chałwy waniliowej

Przygotowanie:

Dno blachy wykładam papierem do pieczenia.

Do misy miksera wbijam jajka, dodaję też cukier i ubijam razem na najwyższych obrotach, aż masa stanie się bardzo puszysta i jasna (ok. 5 minut).

Wtedy zmniejszam obroty miksera na średnia i powoli, ciągle miksując, dolewam olej.

W oddzielnym naczyniu łączę suche produkty: mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

Przez sito przesiewam je do misy z masą jajeczną, i łopatką delikatnie mieszam do połączenia.

Ciasto wykładam do blaszki, równo rozprowadzam i wygładzam.

Blachę wstawiam do piekarnika nagranego do 170 stopni C na 35 minut.

Upieczony biszkopt odstawiam do całkowitego wystygnięcia.

Krem z wafelkami:

Schłodzoną śmietankę (najlepiej żeby chłodziła się w lodówce przez całą noc) wlewam do misy miksera i ubijam przez 2-3 minuty na najwyższych obrotach.

Dodaję cukier waniliowy i mascarpone, ubijam kolejne 3-4 minuty.

Następnie dodaję ser z wiaderka, ubijam 3 minuty, a na końcu dodaję śmietanfix, i jeszcze przez chwilę ubijam.

Do kremu dodaję posiekane w kostkę (ok. 0,5 cm) 3 wafelki i pokruszoną chałwę, delikatnie mieszam.

Złożenie ciasta:

Zimny biszkopt przekrajam na pół.

Na dolnym blacie rozprowadzam połowę frużeliny lub dżemu (nie powinien być zbyt gęsty, bo jego zadaniem jest nasączenie biszkoptu; nie powinien też być zbyt słodki).

Wykładam cały krem z wafelkami, wyrównuję jego powierzchnię.

Na kremie rozprowadzam pozostałą część frużeliny/dżemu.

Przykrywam wszystko drugim blatem, dociskam go równomiernie.

Ciasto schładzam przez półgodziny w lodówce.

Polewa:

Czekoladę podgrzewam ze śmietanką (ostrożnie, na niewielkim ogniu) do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Polewę wylewam na schłodzone ciasto, rozprowadzam równomiernie na całej powierzchni.

Wykończenie:

Ciasto posypuję drobno posiekanym, ostatnim wafelkiem.

Ozdabiam świeżymi malinami.

 

Zajrzyj koniecznie tutaj na inny mój przepis na ciasto z wykorzystaniem wafli 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4 / 5. Liczba ocen: 5

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.