Pyszne ciastka serowe
Jeśli ktoś w miarę regularnie tutaj zagląda, wie już że jestem fanką ciasta serowego 🙂 Tak jak i mój mąż, więc często wykorzystuję je w takiej czy innej formie. Dziś pokażę Wam chyba najprostsze ciastka, jakie da się z niego wyczarować, jak zwykle łatwe i szybkie. Ciasto serowe doskonale przechowuje się zamrożone, więc zawsze można mieć gotową porcję do wykorzystania. Zachęcam, wypróbujcie, dzisiejsze ciastka są przepyszne!
Składniki (na ok. 50 ciastek):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gładkiego twarogu (na sernik)
- 3 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3/4 kostki zimnego masła
- cukier kryształ do panierowania ciastek
Przygotowanie:
W misce siekam masło z mąką , cukrem waniliowym i solą, dodaję ser i wyrabiam szybko gładkie, elastyczne ciasto.
Schładzam je ok. godziny w lodówce.
Rozwałkowuję ciasto na placki o grubości ok. 4 mm, wycinam niewielkie prostokąty (mniej więcej 7 na 4 cm).
Cukier kryształ wysypuję na płaski talerz i każdy prostokąt z obu stron lekko wciskam w cukier, by ten go pokrył.
Składam wg zdjęcia, układam na blasze wyłożonej papierem (miejscem łączenia do dołu).
Piekę w temperaturze 170 stopni C. ok.15 minut (termoobieg).
Jedna odpowiedź
takie ciasto było bardzo popularne w stanie wojennym, bo nie wymagało cukru, masła i jajek, tylko wówczas były nieco inne proporcje tj. wszystkie składniki wagowo równe – ja dawałam mniej tłuszczu (margaryna była dostępna, a ser można było zrobić z niewypitego mleka, które było dostarczane pod drzwi).
Piekło się ciasteczka okrągłe, nadziewane powidłami, a nawet na bazie tego ciasta robiłam paszteciki i skręcane paluchy z kminkiem do barszczu. Świetnie imitowało francuskie ciasto.
Wykorzystam Pani pomysł ze składaniem tych ciasteczek. Pozdrawiam serdecznie!