Pyszne ciastka korzenne

Pyszne ciastka korzenne
0
(0)

Pyszne ciastka korzenne

Bardzo polecam Wam te ciastka! I stwierdzam, że są najlepsze, choć sama je wymyśliłam 🙂 Powstały już kilka lat temu, gdy eksperymentowałam z piernikami. Są bardzo kruche i naprawdę smaczne. Ważnym składnikiem jest mąka kukurydziana – ona powoduje że nie są twarde, ale są chrupiące. Pokażę jeszcze pewnie dziś jak można je dekorować, ale może ktoś już będzie chciał upiec ciastka:) Warto, bo bez problemu przechowają się w puszce do świąt. Pięknie także wyglądają i pachną na choince…

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 1,5 kostki ciepłej, rozpuszczonej margaryny

oraz:

  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 5 łyżek przyprawy korzennej lub do pierników
  • 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagniatam w elastyczne, miękkie ciasto, po czym schładzam je pół godziny w lodówce.

Rozwałkowuję placki grubości ok. 0,4 mm i wykrajam ciastka. układam je na blachach wyłożonych papierem i piekę partiami w temperaturze 180 stopni C.(termoobieg) – ok. 15 minut, kontrolując by się nie spiekły.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.