Pyszne ciastka korzenne
Bardzo polecam Wam te ciastka! I stwierdzam, że są najlepsze, choć sama je wymyśliłam 🙂 Powstały już kilka lat temu, gdy eksperymentowałam z piernikami. Są bardzo kruche i naprawdę smaczne. Ważnym składnikiem jest mąka kukurydziana – ona powoduje że nie są twarde, ale są chrupiące. Pokażę jeszcze pewnie dziś jak można je dekorować, ale może ktoś już będzie chciał upiec ciastka:) Warto, bo bez problemu przechowają się w puszce do świąt. Pięknie także wyglądają i pachną na choince…
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka płynnego miodu
- 1,5 kostki ciepłej, rozpuszczonej margaryny
oraz:
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru waniliowego
- 5 łyżek przyprawy korzennej lub do pierników
- 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatam w elastyczne, miękkie ciasto, po czym schładzam je pół godziny w lodówce.
Rozwałkowuję placki grubości ok. 0,4 mm i wykrajam ciastka. układam je na blachach wyłożonych papierem i piekę partiami w temperaturze 180 stopni C.(termoobieg) – ok. 15 minut, kontrolując by się nie spiekły.
Przepis autorski