Puszysty sernik z białą czekoladą i oreo

Puszysty sernik z białą czekoladą i oreo - główne
4.5
(2)

Puszysty sernik z białą czekoladą i oreo

Sernik jest łaciaty i pyszny 🙂 Z gatunku tych delikatnych, puszystych – posmakuje wielbicielom oreo i białej czekolady!

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

Masa serowa:

  • 1250 g trzykrotnie zmielonego, półtłustego twarogu
  • 5 jajek, oddzielnie żółtka i białka
  • 16 ciastek oreo
  • 100 g cukru pudru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 150 g białej czekolady
  • 70 g masła
  • 180 g śmietanki 36%
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru

Spód:

  • 300 g ciastek oreo
  • 80 g orzechów włoskich
  • 80 g rozpuszczonego masła

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka do posypania formy

Przygotowanie:

Spód:

Ciastka oreo i orzechy włoskie mielę w malakserze tak, żeby nie było żadnych dużych kawałków, po czym dodaję do nich rozpuszczone masło i dokładnie mieszam.

Powstanie coś w rodzaju piasku – wykładam go na dno blachy (wcześniej nasmarowanej masłem i posypanej mąką), wygładzam i ubijam np. łyżką.

Masa serowa:

Rozpuszczam białą czekoladę z masłem i śmietanką, odstawiam do przestygnięcia.

W misie miksera umieszczam żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Ubijam na najwyższych obrotach przez kilka minut, by powstała jasna, puszysta masa.

Nie przerywając miksowania dodaję po łyżce ser, a gdy ten się skończy, śmietankę z czekoladą i masłem. Ubijam do połączenia, dodaję budyń, jeszcze chwilę miksuję.

Oddzielnie ubijam białka na sztywną pianę – delikatnie, najlepiej łopatką, łączę je z masą serową.

Do masy dodaję połamane na kawałki ciastka (każde ciastko na 4-5 kawałków) i jeszcze raz delikatnie mieszam masę.

Masę wykładam na przygotowany wcześniej spód, wygładzam.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 70-80 minut.

Jeszcze gorący sernik dokładnie okrajam wzdłuż brzegów blachy, po czym zostawiam do ostygnięcia – poza piekarnikiem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.5 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

4 odpowiedzi

  1. A czy białą masę z ciasteczek zmielić razem ze spodkami i orzechami czy odłożyć i dać do białej masy twarogowej?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.