Puszysty sernik waniliowy

Puszysty sernik waniliowy
0
(0)

Puszysty sernik waniliowy

Polecam Wam puszysty sernik waniliowy, który dzisiaj jest zrobiłam. Jest bardzo delikatny.

W trakcie pieczenia rośnie, lekko opadając potem do równego poziomu tortownicy.

Składniki

Masa serowa (na tortownicę 23 cm):

  • 1 kg twarogu, trzykrotnie zmielonego
  • 6 jajek
  • 60 g. miękkiego masła
  • 250 g. cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 pełna łyżka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania tortownicy
  • bułka tarta do posypania tortownicy
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Masło ucieram mikserem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami na bardzo puszystą masę.

Miksując dodaję po łyżce ser, a na końcu mąkę ziemniaczaną.

Oddzielnie ubijam białka ze szczyptą soli i sztywną pianę delikatnie mieszam z masą serową (najlepiej drewnianą łopatką, mieszając delikatnie od środka miski do zewnątrz, w jednym kierunku).

Gotową masę przekładam do natłuszczonej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy.

Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanej do 160 stopni C. i piekę 90 minut.

Pozostawiam w uchylonym piekarniku do wystudzenia.

Jeśli lubisz serniki lub inne ciasta serowe, jak ten sernik waniliowy, to zajrzyj również na inne moje przepisy:

podobny w smaku Sernik waniliowy z mascarpone, tradycyjny Sernik królewski, a szczególnie na wspaniały Aksamitny sernik czekoladowy ze słonym karmelem

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry