Puszysty sernik waniliowy
Polecam Wam puszysty sernik waniliowy, który dzisiaj jest zrobiłam. Jest bardzo delikatny.
W trakcie pieczenia rośnie, lekko opadając potem do równego poziomu tortownicy.
Składniki
Masa serowa (na tortownicę 23 cm):
- 1 kg twarogu, trzykrotnie zmielonego
- 6 jajek
- 60 g. miękkiego masła
- 250 g. cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 pełna łyżka skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- masło do posmarowania tortownicy
- bułka tarta do posypania tortownicy
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Masło ucieram mikserem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami na bardzo puszystą masę.
Miksując dodaję po łyżce ser, a na końcu mąkę ziemniaczaną.
Oddzielnie ubijam białka ze szczyptą soli i sztywną pianę delikatnie mieszam z masą serową (najlepiej drewnianą łopatką, mieszając delikatnie od środka miski do zewnątrz, w jednym kierunku).
Gotową masę przekładam do natłuszczonej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy.
Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanej do 160 stopni C. i piekę 90 minut.
Pozostawiam w uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Jeśli lubisz serniki lub inne ciasta serowe, jak ten sernik waniliowy, to zajrzyj również na inne moje przepisy:
podobny w smaku Sernik waniliowy z mascarpone, tradycyjny Sernik królewski, a szczególnie na wspaniały Aksamitny sernik czekoladowy ze słonym karmelem