Puszyste serniczki
Jedno z moich wspomnień z przedszkola to takie właśnie puszyste serniczki – były polane słodką, waniliową lub cynamonową śmietanką. Nie mogłam się ich najeść i chodziłam po dokładkę. Jestem pewna, że i Wam posmakują 🙂
Składniki (na 8 sztuk):
- 250 g. tłustego sera
- 4 łyżki domowego cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- ok. 5 łyżek mąki pszennej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ser duszę widelcem, by pozbyć się dużych grudek, dodaję proszek do pieczenia, jajko i cukier, mieszam by składniki się połączyły.
https://siosmutkinaslodko.pl/wp-admin/upload.php
Dodaję połowę mąki, mieszam łyżką, po czym przekładam na stolnicę podsypaną resztą mąki i zagniatam ciasto w kulę.
Dzielę ciasto na 8 części, z każdej formuję kulkę i spłaszczam ją równy, okrągły na placuszek.
Smażę placuszki z obu stron na złoto na patelni ze średnio rozgrzanym olejem (niewielka ilość), odsączam na papierze z nadmiaru tłuszczu.
Podaję polane słodką śmietanką wymieszaną z cukrem waniliowym.