0
(0)
Puszyste placuszki na białkach
Gdy zostaną nam białka, można zrobić świetne, nadzwyczaj puszyste waniliowe placuszki. Jestem pewna, że spodobają się i posmakują każdemu 🙂
Składniki (na ok. 15 małych placków):
- 3 białka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Białka z solą ubijam na sztywną pianę, ubijając dodaję cukier waniliowy i zwykły. Jeszcze chwilę ubijam, po czym stopniowo wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam łyżką do połączenia się składników (ciasto w tym momencie opadnie, nie należy się tym przejmować).
Rozgrzewam olej na patelni i za pomocą dwóch łyżek wykładam małe okrągłe placuszki. Smażę je z obu stron na rumiano – uwaga, ogień nie może być zbyt duży, bo łatwo się przypalają.
Podaję z cukrem pudrem.
Przepis autorski