Puszyste placuszki na białkach

Puszyste placuszki na białkach
0
(0)

Puszyste placuszki na białkach

Gdy zostaną nam białka, można zrobić świetne, nadzwyczaj puszyste waniliowe placuszki. Jestem pewna, że spodobają się i posmakują każdemu 🙂

Składniki (na ok. 15 małych placków):

  • 3 białka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Białka z solą ubijam na sztywną pianę, ubijając dodaję cukier waniliowy i zwykły. Jeszcze chwilę ubijam, po czym stopniowo wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam łyżką do połączenia się składników (ciasto w tym momencie opadnie, nie należy się tym przejmować).

Rozgrzewam olej na patelni i za pomocą dwóch łyżek wykładam małe okrągłe placuszki. Smażę je z obu stron na rumiano – uwaga, ogień nie może być zbyt duży, bo łatwo się przypalają.

Podaję z cukrem pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.