Puszysta babka pomarańczowa
Delikatna, puszysta, niezwykle smaczna babka pachnąca pomarańczami. Bardzo polecam Ci ją na nadchodzące Święta Wielkanocne!
Składniki (2 keksówki o wymiarach 8 x 15 cm):
- 200 g miękkiego masła
- 190 g cukru pudru
- 4 jajka
- 80 g jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)
- 100 g soku z pomarańczy (sok z 1 średniej wielkości pomarańczy)
- skórka starta z 2 pomarańczy
- 15 g proszku do pieczenia
- 400 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
- cukier puder do posypania po upieczeniu
Przygotowanie:
Miękkie masło umieszczam w misie miksera razem z cukrem pudrem, i miksuję na najwyższych obrotach przez 6-8 minut.
Masło powinno stać się białe i puszyste.
Nie przerywając miksowania dodaję jajka, a potem sok z pomarańczy i jogurt. Masa będzie wyglądała jak zwarzona, ale nie trzeba się tym przejmować 🙂
Zmniejszam obroty miksera i wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Na końcu dodaję startą skórkę pomarańczową, i mieszam łopatką (zawsze, gdy dodaję skórkę z cytrusów, mieszam ją na końcu z ciastem za pomocą łopatki, bo jeśli doda się ją w trakcie miksowania, spora jej część zostanie na mieszadle).
Ciasto rozkładam po połowie do dwóch posmarowanych masłem i posypanych mąką keksówek.
Keksówki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 50 minut.
Sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Przed podaniem babki oprószam cukrem pudrem.