Puszysta babka pomarańczowa

Puszysta babka pomarańczowa
4.1
(7)

Puszysta babka pomarańczowa

Delikatna, puszysta, niezwykle smaczna babka pachnąca pomarańczami. Bardzo polecam Ci ją na nadchodzące Święta Wielkanocne!

Składniki (2 keksówki o wymiarach 8 x 15 cm):

  • 200 g miękkiego masła
  • 190 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 80 g jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)
  • 100 g soku z pomarańczy (sok z 1 średniej wielkości pomarańczy)
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 400 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy
  • cukier puder do posypania po upieczeniu

Przygotowanie:

Miękkie masło umieszczam w misie miksera razem z cukrem pudrem, i miksuję na najwyższych obrotach przez 6-8 minut.

Masło powinno stać się białe i puszyste.

Nie przerywając miksowania dodaję jajka, a potem sok z pomarańczy i jogurt. Masa będzie wyglądała jak zwarzona, ale nie trzeba się tym przejmować 🙂

Zmniejszam obroty miksera i wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Na końcu dodaję startą skórkę pomarańczową, i mieszam łopatką (zawsze, gdy dodaję skórkę z cytrusów, mieszam ją na końcu z ciastem za pomocą łopatki, bo jeśli doda się ją w trakcie miksowania, spora jej część zostanie na mieszadle).

Ciasto rozkładam po połowie do dwóch posmarowanych masłem i posypanych mąką keksówek.

Keksówki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 50 minut.

Sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Przed podaniem babki oprószam cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.1 / 5. Liczba ocen: 7

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.