Ptysie z kremem śmietanowo-serowym

Ptysie z kremem śmietanowo-serowym
0
(0)

Ptysie z kremem śmietanowo-serowym

Ptysie z kremem śmietanowo-serowym przypadną do gustu osobom, które wolą mniej słodkie smakołyki – masa jest lekko kwaskawa za sprawą twarogu i nie słodziłam jej zanadto. Całość delikatna i pyszna, zresztą nie wyobrażam sobie, żeby ptysie takie nie były 😉

Składniki (na ok. 30-36 sztuk, w zależności od wielkości):

Ciasto:

  • 2 szklanki wody
  • 100 g. masła
  • mała szczypta soli
  • 250 g. mąki pszennej (niepełne 1,5 szklanki)
  • 5-6 jajek

Krem śmietanowo- serowy:

  • 0,5 l. śmietanki 30%, mocno schłodzonej
  • 3 pełne łyżki serka twarogowego z wiaderka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ewentualnie 1 śmietanfix

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

W garnku zagotowuję wodę z solą i masłem, a potem dodaję całą mąkę i energicznie mieszam, najlepiej drewnianą łyżką – do momentu, aż masa stanie się gładka, zacznie odstawać od ścianek garnka i uformuje się z niej kula.

Przekładam masę do miski, w której będę ucierać ciasto, i zostawiam do schłodzenia.

Do chłodnej wbijam 1 jajko, i ucieram mikserem, aż całkowicie się połączy z masą. W ten sam sposób dodaję kolejne jajka – ciasto ma być lśniące, gładkie i elastyczne (wbiłam 6 jajek).

Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam ptysie na blachę wyłożoną papierem. Uwaga, trzeba zachować odstępy, bo ciasto mocno rośnie.

Blachę wstawiam do piekarnika (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) nagrzanego do 220 stopni C. na ok. 30-35 minut – nie otwieram piekarnika, bo ptysie mogą opaść.

Upieczone, gorące od razu przekrajam ostrym nożem i studzę na kratce.

Krem:

Śmietankę ubijam przez kilka minut na najwyższych obrotach, po czym wsypuję cukier puder, zmniejszam obroty i ubijam do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ewentualnie dodaję śmietanfix).

Gdy jest ubita, stopniowo, ciągle miksując, dodaję ser.

Ptysie nadziewam kremem (najłatwiej z użyciem rękawa cukierniczego lub szprycy), mocno oprószam je pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry