Ptysie z kremem budyniowym

Ptysie z kremem budyniowym
5
(2)

Ptysie z kremem budyniowym

Ptysie z kremem budyniowym – właściwie to myślę, że nie trzeba nic o nich pisać, bo każdy doskonale wie, że są przepyszne.

Składniki:

Ptysie  (12-15 sztuk):

  • 125 g. masła
  • 1 szklanka* wody
  • 1 szklanka* mąki pszennej
  • 4 do 5 jajek (średnich)

*szklanka o pojemności 250 ml.

Krem budyniowy:

  • 0,5 l. mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (suche)
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
  • 200 g. miękkiego masła

Dodatkowo:

  • cukier puder

Przygotowanie:

Zagotowuję wodę z masłem (masło ma się rozpuścić) i do gorącego płynu wsypuję mąkę. Energicznie mieszam,  by wszystko się połączyło – ma powstać bardzo gęste, gładkie ciasto, bez grudek.

Odstawiam ciasto do zupełnego wystygnięcia.
Gdy jest zimne, krótko mieszam je mikserem na wolnych obrotach, a następnie, dalej miksując, dodaję kolejno po jajko (każdorazowo miksuję do połączenia).
Ostateczne ciasto ma być gęste i jednolite – po wyciśnięciu ze szprycy powinno zachować kształt, a jednocześnie ma się łatwo wyciskać.

Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka (na dole postu wkleiłam zdjęcie poglądowe) i na blachę wyłożoną papierem wyciskam okrągłe, niewielkie ptysie. Zachowuję kilkucentymetrowe odstępy, by mogły urosnąć.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na ok. 25 minut – w tym czasie nie otwieram piekarnika, bo ptysie opadną.

Po 25 minutach sprawdzam jednego, czy jest upieczony: powinien mieć ładną, mocno złotą skorupkę, a środek powinien zostać lekko wilgotny. Jeśli jest zbyt mokry, dopiekam wszystkie jeszcze przez kilka minut.

Krem budyniowy:

Budyń gotuję w mleku razem z cukrem. Gdy budyń wystygnie, najpierw miksuję na puszystą masę masło, a potem miksując dalej dodaję po łyżce budyniu. Powstałym kremem napełniam przekrojone na pół ptysie (wyciskam ze szprycy). Przed podaniem oprószam je cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.