Pszenny chleb codzienny na drożdżach
Po prostu chleb. Pieczony w żeliwnym garnku, domowy, pachnący i pyszny. Można dodać do niego co kto lubi: nasiona, cebulkę czy podrumieniony boczek.
Zjadłam na śniadanie kromkę z masłem i miodem – smakuje cudownie 🙂
Składniki:
Zaczyn:
- 20 g. świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
Ciasto:
- 570 g. mąki pszennej (3 szklanki)
- 100 g. mąki ziemniaczanej (ok. pół szklanki)
- 1 pełna łyżeczka soli
- 1/4 szklanki oleju
- ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy i podsypywania
Przygotowanie:
Z pokruszonych drożdży, cukru, łyżki mąki i ciepłego mleka mieszam zawiesinę, odstawiam pod przykryciem na 15 minut w ciepłe miejsce (zazwyczaj po prostu wstawiam miseczkę do garnka z ciepłą wodą).
Do miski przesiewam obie mąki, dodaję sól, olej i wyrośnięty zaczyn, oraz na początek 1 szklankę ciepłej wody.
Mieszam, łącząc składniki. Prawdopodobnie trzeba będzie dolać jeszcze pół szklanki wody, bo ciasto ma być miękkie i elastyczne.
Wyrabiam je 5 minut, by ładnie odchodziło od dłoni.
Odstawiam na godzinę pod przykryciem (tu zazwyczaj wstawiam miskę przykrytą ścierką do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C).
Okrągły garnek żeliwny – u mnie średnica 18 cm smaruję masłem i oprószam mąką (może to być naczynie żaroodporne).
Gdy ciasto wyrośnie, zagniatam je krótko, by je odgazować, formuję kulę i wkładam ją do garnka – wstawiam jeszcze na 20 minut do piekarnika (dalej 50 stopni C).
Gdy ciasto podrośnie, nacinam je ostrym nożem, zwiększam temperaturę do 220 stopni i piekę 15 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 30 minut.
![]() |
![]() |