Pszenny chleb codzienny na drożdżach

Pszenny chleb codzienny na drożdżach 2
0
(0)

Pszenny chleb codzienny na drożdżach

Po prostu chleb. Pieczony w żeliwnym garnku, domowy, pachnący i pyszny. Można dodać do niego co kto lubi: nasiona, cebulkę czy podrumieniony boczek.

Zjadłam na śniadanie kromkę z masłem i miodem – smakuje cudownie 🙂

Składniki:

Zaczyn:

  • 20 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej

Ciasto:

  • 570 g. mąki pszennej (3 szklanki)
  • 100 g. mąki ziemniaczanej (ok. pół szklanki)
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • ok. 1,5 szklanki ciepłej wody

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy i podsypywania

Przygotowanie:

Z pokruszonych drożdży, cukru, łyżki mąki i ciepłego mleka mieszam zawiesinę, odstawiam pod przykryciem na 15 minut w ciepłe miejsce (zazwyczaj po prostu wstawiam miseczkę do garnka z ciepłą wodą).

Do miski przesiewam obie mąki, dodaję sól, olej i wyrośnięty zaczyn, oraz na początek 1 szklankę ciepłej wody.

Mieszam, łącząc składniki. Prawdopodobnie trzeba będzie dolać jeszcze pół szklanki wody, bo ciasto ma być miękkie i elastyczne.

Wyrabiam je 5 minut, by ładnie odchodziło od dłoni.

Odstawiam na godzinę pod przykryciem (tu zazwyczaj wstawiam miskę przykrytą ścierką do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C).

Okrągły garnek żeliwny – u mnie średnica 18 cm smaruję masłem i oprószam mąką (może to być naczynie żaroodporne).

Gdy ciasto wyrośnie, zagniatam je krótko, by je odgazować, formuję kulę i wkładam ją do garnka – wstawiam jeszcze na 20 minut do piekarnika (dalej 50 stopni C).

Gdy ciasto podrośnie, nacinam je ostrym nożem, zwiększam temperaturę do 220 stopni i piekę 15 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 30 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry