Pszenno-jęczmienne bułeczki śniadaniowe z makiem

Pszenno-jęczmienne bułeczki śniadaniowe z makiem
0
(0)

Pszenno-jęczmienne bułeczki śniadaniowe z makiem

Wiecie, że lubię piec domowe bułki, prawda? Zwłaszcza ma to urok w sobotnie lub niedzielne poranki, bo oprócz pysznego śniadania dodatkowo pięknie pachnie w całym domu: )

Dzisiejsze bułki upiekłam w 1/3 z mąki jęczmiennej, dodałam troszkę maku – bardzo nam smakowały z żółtym serem. Polecam je serdecznie!

Składniki (na 8 bułek):

  • 2 szklanki mąki pszennej T 500+ trochę do podsypania
  • 1 szklanka mąki jęczmiennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki maku
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy

Zaczyn:

  • 30 g. świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżki ciepłej wody

Przygotowanie:

Ucieram dokładnie składniki zaczynu i odstawiam go do wyrośnięcia na 20 minut.

Do miski wsypuję obie mąki, dodaję sól, mak , oliwę , wyrośnięty zaczyn i wodę, wyrabiam do połączenia się składników, po czym przekładam ciasto na stolnicę i wyrabiam jeszcze 5 minut.

Przekładam ciasto z powrotem do miski i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę.

Gdy wyrośnie, podsypuję mąką stolnicę, zagniatam je przez moment, po czym dzielę na 8 części i formuję dowolne kształt bułek.

Układam je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C – po 10 minutach smaruję je mlekiem i podwyższam temperaturę do 200 stopni C.

Piekę ok. 25 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.