Pszenno-jęczmienne bułeczki śniadaniowe z makiem
Wiecie, że lubię piec domowe bułki, prawda? Zwłaszcza ma to urok w sobotnie lub niedzielne poranki, bo oprócz pysznego śniadania dodatkowo pięknie pachnie w całym domu: )
Dzisiejsze bułki upiekłam w 1/3 z mąki jęczmiennej, dodałam troszkę maku – bardzo nam smakowały z żółtym serem. Polecam je serdecznie!
Składniki (na 8 bułek):
- 2 szklanki mąki pszennej T 500+ trochę do podsypania
- 1 szklanka mąki jęczmiennej pełnoziarnistej
- 3 łyżki maku
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
Zaczyn:
- 30 g. świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 2 łyżki ciepłej wody
Przygotowanie:
Ucieram dokładnie składniki zaczynu i odstawiam go do wyrośnięcia na 20 minut.
Do miski wsypuję obie mąki, dodaję sól, mak , oliwę , wyrośnięty zaczyn i wodę, wyrabiam do połączenia się składników, po czym przekładam ciasto na stolnicę i wyrabiam jeszcze 5 minut.
Przekładam ciasto z powrotem do miski i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę.
Gdy wyrośnie, podsypuję mąką stolnicę, zagniatam je przez moment, po czym dzielę na 8 części i formuję dowolne kształt bułek.
Układam je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C – po 10 minutach smaruję je mlekiem i podwyższam temperaturę do 200 stopni C.
Piekę ok. 25 minut.
Przepis autorski