Proste ciasto ze śliwkami
Pięć minut mieszania, godzina w piekarniku – tyle wystarczy, by zjeść pyszne, proste ciasto ze śliwkami!
To ciasto jest tak łatwe, że chyba trudno byłoby znaleźć łatwiejszy przepis 🙂 Polecam serdecznie do wypróbowania!
Składniki (okrągła forma o średnicy 22 cm):
- 280 g mąki pszennej
- 40 g cukru waniliowego
- 60 g cukru
- 6 g proszku do pieczenia
- 150 g jogurtu naturalnego
- 50 g oleju
- 4 jajka
- 12-15 śliwek typu węgierki
Dodatkowo:
- masło (lub olej) do posmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
- 1 łyżeczka masła do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję pozostałe składniki.
Mieszam rózgą kuchenną do połączenia.
Ciasto wylewam do natluszczonej i posypanej bułką tartą formy.
Na górze rozkładam połówki śliwek.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez temroobiegu) na 60 minut (po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy jest upieczone, ewentualnie dopiekam 5-8 minut).
Gorące ciasto, tuż po wyjęciu z piekarnika, smaruję masłem.
Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.
Zapraszam również na ciasto ze śliwkami na oleju!