Proste ciasto ucierane z jagodami

Proste ciasto ucierane z jagodami
4.5
(2)

Proste ciasto ucierane z jagodami (mrożonymi)

Najlepsze jeszcze trochę ciepłe 🙂 Łatwe ucierane ciasto, z cytrynową nutą, pysznymi jagodami i chrupiącą kruszonką.

Składniki (blacha 20 x 28 cm):

  • 200 g. miękkiego masła
  • 150 g. cukru pudru
  • 30 g. cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 150 g. jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
  • 250 g. mąki pszennej + 1 łyżka do jagód
  • 50 g. mąki ziemniaczanej
  • 20 g. proszku do pieczenia
  • 200 g. mrożonych jagód (lub świeżych)
  • skórka starta z 1 cytryny (na drobnej tarce)

Kruszonka:

  • 50 g. miękkiego masła
  • 80 g. cukru (zwykłego)
  • 100 g. mąki pszennej

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy

 

Przygotowanie:

Miękkie masło przekładam do misy miksera razem z cukrami; miksuję na najwyższych obrotach, aż masło zrobi się jasne i puszyste.

Nie przerywając miksowania wbijam po jednym jajku, a potem dodaję jogurt.

Masa będzie wyglądała na zwarzoną – nie trzeba się tym przejmować.

Zmniejszam obroty miksera i dodaję obie mąki z proszkiem do pieczenia, miksuję do powstania gładkiego, jednolitego ciasta.

Na końcu dodaję skórkę z cytryny i mieszam łopatką (nie mieszam skórki mieszadłem miksera, bo osada się na nim).

Ciasto wykładam do natłuszczonej i posypanej mąką blachy, wyrównuję.

Mrożone jagody przepłukuję szybko na sicie zimną wodą, szybko odsączam, po czym przesypują łyżką maki i mieszam.

Tak przygotowane rozkładam na powierzchni ciasta.

Mieszam palcami wszystkie składniki kruszonki, do powstania grudkowatego ciasta.

Kruszonkę rozkładam na jagodach.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 55-60 minut – najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

 

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.5 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry