Proste ciasto ucierane z jagodami (mrożonymi)
Najlepsze jeszcze trochę ciepłe 🙂 Łatwe ucierane ciasto, z cytrynową nutą, pysznymi jagodami i chrupiącą kruszonką.
Składniki (blacha 20 x 28 cm):
- 200 g. miękkiego masła
- 150 g. cukru pudru
- 30 g. cukru waniliowego
- 6 jajek
- 150 g. jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
- 250 g. mąki pszennej + 1 łyżka do jagód
- 50 g. mąki ziemniaczanej
- 20 g. proszku do pieczenia
- 200 g. mrożonych jagód (lub świeżych)
- skórka starta z 1 cytryny (na drobnej tarce)
Kruszonka:
- 50 g. miękkiego masła
- 80 g. cukru (zwykłego)
- 100 g. mąki pszennej
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Miękkie masło przekładam do misy miksera razem z cukrami; miksuję na najwyższych obrotach, aż masło zrobi się jasne i puszyste.
Nie przerywając miksowania wbijam po jednym jajku, a potem dodaję jogurt.
Masa będzie wyglądała na zwarzoną – nie trzeba się tym przejmować.
Zmniejszam obroty miksera i dodaję obie mąki z proszkiem do pieczenia, miksuję do powstania gładkiego, jednolitego ciasta.
Na końcu dodaję skórkę z cytryny i mieszam łopatką (nie mieszam skórki mieszadłem miksera, bo osada się na nim).
Ciasto wykładam do natłuszczonej i posypanej mąką blachy, wyrównuję.
Mrożone jagody przepłukuję szybko na sicie zimną wodą, szybko odsączam, po czym przesypują łyżką maki i mieszam.
Tak przygotowane rozkładam na powierzchni ciasta.
Mieszam palcami wszystkie składniki kruszonki, do powstania grudkowatego ciasta.
Kruszonkę rozkładam na jagodach.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 55-60 minut – najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.