Princesa – kokosowy torcik waflowy
Wafelki kokosowe w formie okrągłego torcika, szybkie i łatwe do przygotowania.
Składniki:
- 5 okrągłych wafli o średnicy 25-26 cm
Masa kakaowo-kokosowa:
- 200 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g śmietanki 30%
- 15 g kakao
- 30 g wiórków kokosowych
- 200 g mleka w proszku
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 60 g śmietanki 30%
- 30 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Masa kakaowo-kokosowa:
W rondelku umieszczam masło, cukier trzcinowy i śmietankę, podgrzewam aż cukier się rozpuści.
Dodaję kakao, zdejmuję z ognia i dokładnie mieszam.
Gdy masa jest jednolita, dosypuję wiórki kokosowe, mieszam i dostawiam na 5 minut.
Następnie wsypuję mleko w proszku i jeszcze raz dokładnie mieszam.
Ciepłą masą przekładam 5 wafli, pozostawiając po złożeniu górną powierzchnię suchą (bez smarowania masą).
Przyciskam równomiernie torcik np. płaskim dużym talerzem, zostawiam na pół godziny do zastygnięcia.
Polewa:
Rozpuszczam na małym ogniu śmietankę z białą czekoladą, a potem dodaję wiórki kokosowe.
Masę wykładam na górę torciku, równo rozprowadzam.
Odstawiam do zastygnięcia.
Kroję na 12 trójkątów.