Princesa – kokosowy torcik waflowy

Princesa - kokosowy torcik waflowy
5
(2)

Princesa – kokosowy torcik waflowy

Wafelki kokosowe w formie okrągłego torcika, szybkie i łatwe do przygotowania.

Składniki:

  • 5 okrągłych wafli o średnicy 25-26 cm

Masa kakaowo-kokosowa:

  • 200 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 g śmietanki 30%
  • 15 g kakao
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 200 g mleka w proszku

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 60 g śmietanki 30%
  • 30 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Masa kakaowo-kokosowa:

W rondelku umieszczam masło, cukier trzcinowy i śmietankę, podgrzewam aż cukier się rozpuści.

Dodaję kakao, zdejmuję z ognia i dokładnie mieszam.

Gdy masa jest jednolita, dosypuję wiórki kokosowe, mieszam i dostawiam na 5 minut.

Następnie wsypuję mleko w proszku i jeszcze raz dokładnie mieszam.

Ciepłą masą przekładam 5 wafli, pozostawiając po złożeniu górną powierzchnię suchą (bez smarowania masą).

Przyciskam równomiernie torcik np. płaskim dużym talerzem, zostawiam na pół godziny do zastygnięcia.

Polewa:

Rozpuszczam na małym ogniu śmietankę z białą czekoladą, a potem dodaję wiórki kokosowe.

Masę wykładam na górę torciku, równo rozprowadzam.

Odstawiam do zastygnięcia.

Kroję na 12 trójkątów.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.