Powidła z dyni z wanilią i cytryną

Powidła z dyni z wanilią i cytryną
0
(0)

Powidła z dyni z wanilią i cytryną

Dziś dynia na słodko. Deserowo. Do naleśników, bułeczek czy gofrów. Rewelacyjny smak, lekko podkręcony wanilią, słodycz przełamana cytryną; słoneczny kolor, który z miejsca nastawia optymistycznie do życia. Zapraszam na powidła z dyni!

Mogę powiedzieć, że jestem ogarnięta dyniowym szaleństwem od kilku dni, odkąd te cuda rozgościły się na dobre w warzywniakach, na targach, ba- nawet wzdłuż ulic, bo przejeżdżaliśmy kilka dni temu przez miejscowość, gdzie odbywały się dożynki…i dyniowe było wszystko!

Składniki (na 2 małe słoiczki):

  • 3 szklanki drobno pokrojonej dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie:

Dynię obieram ze skórki ostrym nożem (najpierw kroję w plastry, potem odcinam skórkę), kroję ją w małą kostkę i wrzucam do garnka z grubym dnem.

Wsypuję cukier i wlewam łyżkę wody, zagotowuję i zmniejszam ogień, by cały czas leciutko się gotowała.

Dorzucam ziarenka z połowy laski wanilii ( kroję wanilię wzdłuż i nożem wyskrobuję ziarenka), wrzucam też pozostałe części wanilii.

Dolewam sok z połowy cytryny.

Gotuję bez przykrycia, na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając – ok.70 minut.

Przekładam gorące powidła do słoiczków, zakręcam dokładnie, odwracam do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry