Powidła z białej cebuli ze śliwkami

Powidła z białej cebuli ze śliwkami
0
(0)

Powidła z białej cebuli ze śliwkami

Dżem, a właściwie powidła z cebuli bardzo pozytywnie zaskakują.

Są świetnym dodatkiem do serów i wędlin, zresztą wspaniale smakują samodzielnie. Duszona cebula nabiera słodyczy i chrupkości, a całość nieco dymnego charakteru.

Składniki:

  • 4 cebule
  • 10 wędzonych śliwek
  • 30 g. masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki ciemnego cukru (dark muscovado)
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1/3 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Obrane cebule kroję w cieniutkie piórka, wędzone śliwki w bardzo cienkie plasterki.

W rondlu z grubym dnem rozpuszczam masło z olejem i cukrem, przekładam cebulę, lekko solę i pod przykryciem na niewielkim ogniu smażę, aż się zeszkli i lekko zrumieni.

Dodaję miód i śliwki, smażę razem ok. 30 minut, po czym dolewam ocet, doprawiam majerankiem i ewentualnie jeszcze solą.

Duszę jeszcze 20-30 minut, aż cały sos się zredukuje, a cebula ściemnieje.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.