0
(0)
Powidła z białej cebuli ze śliwkami
Dżem, a właściwie powidła z cebuli bardzo pozytywnie zaskakują.
Są świetnym dodatkiem do serów i wędlin, zresztą wspaniale smakują samodzielnie. Duszona cebula nabiera słodyczy i chrupkości, a całość nieco dymnego charakteru.
Składniki:
- 4 cebule
- 10 wędzonych śliwek
- 30 g. masła
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki ciemnego cukru (dark muscovado)
- 1 płaska łyżka miodu
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1/3 łyżeczki suszonego majeranku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję w cieniutkie piórka, wędzone śliwki w bardzo cienkie plasterki.
W rondlu z grubym dnem rozpuszczam masło z olejem i cukrem, przekładam cebulę, lekko solę i pod przykryciem na niewielkim ogniu smażę, aż się zeszkli i lekko zrumieni.
Dodaję miód i śliwki, smażę razem ok. 30 minut, po czym dolewam ocet, doprawiam majerankiem i ewentualnie jeszcze solą.
Duszę jeszcze 20-30 minut, aż cały sos się zredukuje, a cebula ściemnieje.
Przepis autorski