Powidła truskawkowe

Powidła truskawkowe
0
(0)

Powidła truskawkowe

Przy którejś okazji odwiedzin w moim rodzinnym domu spróbowałam bardzo dobrego dżemu z truskawek. Właściwie to nazwałabym go nie tyle dżemem, a powidłami, bo był bardzo gęsty, ciemny i wysmażony. Były w nim całe owoce, bardzo przyjemne w trakcie jedzenia, bo dość twarde i konkretne. Podpytałam Mamę, jak je zrobiła, kupiłam truskawki i produkcję zaczęłam w sobotę 😉

Sekret tych wspaniałości moim zdaniem tkwi w trzech rzeczach: po pierwsze – truskawki muszą być dojrzałe i słodkie, ale jędrne. Po drugie – garnek, w którym smażymy te powidła musi mieć grube dno, by spełnić trzeci warunek. A ten trzeci warunek – właściwie nie mieszamy zawartości garnka (tylko w końcowej fazie).

Bardzo polecam Wam ten sposób, bo efekt to doskonałe, gęste powidła, idealne do ciast i ciastek i do herbaty.

Proporcje:

  • 4 kg truskawek
  • 1 kg cukru

Przygotowanie:

Truskawki z szypułkami płuczę w dużej ilości wody, po czym obrywam z szypułek (radzę robić to w tej kolejności, bo jeśli najpierw oberwiemy szypułki, a potem umyjemy truskawki to te zrobią się bardziej wodniste).

Całe truskawki przekładam do szerokiego garnka i zasypuję cukrem (można to zrobić na przemian – trochę truskawek, trochę cukru).

Tak przygotowane zostawiam przynajmniej na 4-5 godzin, by puściły jak najwięcej soku, a potem zaczynam je gotować, na średnim ogniu (powinny cały czas lekko “perkotać”).

Nie mieszam ich w ogóle, dopóki powidła wyraźnie nie ściemniają i nie zgęstnieją. Wtedy można już delikatnie przemieszać je drewnianą łyżką.

U mnie gotowały się ok. 8 godzin. Można zrobić próbę na talerzyku – wykładam odrobinę i zostawiam na 10 minut, by sprawdzić na ile są gęste po wystudzeniu.

Gdy uznam, że są już gotowe przekładam gorące powidła je do wyparzonych słoiczków, mocno je zakręcam i odwracam do góry dnem, pozostawiam w tej pozycji do wystygnięcia.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry