Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe
0
(0)

Powidła śliwkowe

Przy przygotowywaniu powideł nie sposób mówić o jakimkolwiek stopniu trudności, można mówić jedynie o cierpliwości 🙂

Bardzo lubię powidła, chyba na równi z dżemem truskawkowym; a oprócz ich niewątpliwego smaku w czystej postaci lubię wykorzystywać je do pieczenia mięs czy przygotowywania sosów.

Warto zrobić więc choć kilka słoiczków, gdy śliwki na straganie są piękne i tanie 🙂

Zapraszam także na słoneczne powidła z dyni z cytryną i wanilią

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 3/4 kg cukru

Przygotowanie:

Umyte śliwki przekrawam ostrym nożykiem na pół i wyjmuję pestki.

Połówki owoców wrzucam do szerokiego garnka z grubym dnem i dosypuję cukier.

Mieszam wszystko drewnianą łyżką, podgrzewając jednocześnie – aż śliwki puszczą sok.

Gotuję od czasu do czasu mieszając, minimum 4 godziny – najlepiej jednego dnia, a następnego jeszcze godzinę.

Gorące przekładam do wyparzonych, gorących słoiczków i dokładnie zakręcam.

Stawiam pokrywkami w dół do ostygnięcia.

Przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.