Pomarańczowy tofurnik z rodzynkami

Pomarańczowy tofurnik z rodzynkami
0
(0)

Pomarańczowy tofurnik z rodzynkami

Wegański tofurnik przypomina w konsystencji i smaku mokry sernik. Mój, mocno pomarańczowy, z dodatkiem rodzynek, upiekłam na spodzie z oreo i bananów.

W składzie znajdziesz też marchewkę, za to – skoro jest wegański – nie ma w nim oczywiście jajek.

Polecam, jest pyszny!

Składniki (tortownica 22 cm)

Spód z ciastek oreo:

  • 176 g ciastek oreo
  • 1 banan

Masa z tofu:

  • 260 g obranej marchewki
  • 280 g obranych bananów
  • 250 g cukru trzcinowego
  • starta na drobnej tarce skórka i sok z 1 pomarańczy
  • starta na drobnej tarce skórka i sok z 2 cytryn
  • 100 g śmietanki kokosowej
  • 100 g oleju kokosowego
  • 600 g tofu naturalnego
  • 2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 60 g skrobi kukurydzianej
  • 180 g drobnych rodzynek

Przygotowanie:

Spód z oreo:

Ciasta kruszę (razem z nadzieniem), dodaję banana pokrojonego na kawałki, miksuję razem do uzyskania bardzo gęstej masy.

Masę wykładam na dno tortownicy (dno wykładam papierem), wygładzam na całej powierzchni.

Masa z tofu:

Marchewkę ścieram na tarce z drobnymi oczkami, a potem blenduję razem z bananami.

Masę z marchewki i bananów mieszam z cukrem trzcinowym.

Dodaję sok z 1 pomarańczy i 2 cytryn, śmietankę kokosową i olej kokosowy, mieszam.

Do masy dodaję drobno pokruszone tofu.

Dokładnie wszystko blenduję.

Dodaję suszony imbir, skórki z cytrusów i skrobię kukurydzianą, jeszcze raz krótko blenduję.

Dodaję rodzynki, mieszam, wykładam na spód z oreo.

Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 100-120 minut (zależy od piekarnika)

Tofurnik jest upieczony, gdy po dotknięciu na środku jest sprężysty.

Po upieczeniu wyjmuję go z piekarnika i zostawiam do przestudzenia.

W czasie studzenia może lekko popękać.

Cytrynowa śmietanka:

300 g zimnej śmietanki kokosowej ubijam z 60 g cukru waniliowego, aż stanie się puszysta i gęsta.

Dodaję skórkę z cytryny, mieszam.

Wykładam na zimne ciasto.

Polecam też tofurnik z czarną porzeczką!

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry