Półkruchy placek z brzoskwiniami

Półkruchy placek z brzoskwiniami
4
(1)

Półkruchy placek z brzoskwiniami

Pyszny placek, który możesz upiec zarówno ze świeżymi brzoskwiniami, jak i tymi z puszki.

Miękki i delikatny w smaku spód i soczyste owoce – każdemu posmakuje.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g margaryny do pieczenia
  • 2 jajka
  • 4 pełne łyżki gęstej śmietany 18%

Dodatkowo:

  • 2 duże puszki brzoskwiń w syropie (lub 10-12 świeżych brzoskwiń)
  • cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu
  • margaryna do natłuszczenia blachy
  • mąka do posypania blachy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta umieszczam w misce i zagniatam.

Natłuszczam blachę i posypuję ją mąką.

Ciasto dzielę na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3.

Większą częścią wyklejam dno blachy, nakłuwam spód widelcem i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 20-25 minut – do lekkiego zezłocenia.

W międzyczasie odcedzam brzoskwinie z syropu, każdą połówkę kroję na 3 mniejsze kawałki.

Brzoskwinie rozkładam na podpieczonym spodzie.

Na brzoskwiniach układam rozwałkowaną drugą cześć ciasta.

Blachę ponownie wstawiam do piekarnika na 45-50 minut.

Przed podaniem ciasto oprószam cukrem pudrem

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry