Półkrucha szarlotka z papierówkami

Półkrucha szarlotka z papierówkami
4.6
(64)

Półkrucha szarlotka z papierówkami (blacha 20 na 30 cm)

Zaczęły się papierówki, i nie mogłam obok tego faktu przejść obojętnie 😉

Jestem na wsi, jabłek jest mnóstwo, aż się proszą żeby z nimi coś zrobić.

Polecam Wam serdecznie moją szarlotkę, jest przepyszna – zjedliśmy pół blachy zanim wystygła!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 pełne łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
  • 3/4 kostki margaryny standardowej wielkości (150 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • ok. 20 papierówek, średniej wielkości
  • 2 garście cukru do przesypania jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu do posypania jabłek

Glazura:

  • 3 pełne łyżki gęstej śmietany 18%
  • 3 pełne łyżki cukru

Przygotowanie:

Półkruche ciasto:

Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam jednolite, gładkie ciasto.

Dzielę je na dwie części (jedna troszkę większa).

Większą wyklejam dno wcześniej posmarowanej margaryną i posypanej mąką blachy.

Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termobiegu) na 20-25 minut, do lekko złotego koloru.

W tym czasie kiedy spód się piecze szykuję jabłka

Jabłka:

Dokładnie je myję, dzielę na ćwiartki (bez obierania), wycinam gniazda nasienne.

Każdą część przecinam jeszcze na pół.

Jabłka przekładam do miski i posypuję cukrem, mieszam.

Wykładam jabłka na podpieczony spód, posypuję cynamonem.

Resztę ciasta można albo rozwałkować i przykryć szarlotkę z góry, albo – tak jak ja, porwać na małe kawałki, każdy spłaszczyć i w ten sposób porozkładać na górze ciasta.

Blachę ponownie wstawiam do piekarnika (ta sama temperatura) na 60-65 minut.

Wykończenie:

Pod koniec pieczenia smaruję ciasto glazurą (mieszam śmietanę z cukrem, i za pomocą pędzelka rozprowadzam mieszaninę na gorącym cieście) i piekę jeszcze do momentu, gdy glazura się zapiecze (5-8 minut)

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.6 / 5. Liczba ocen: 64

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry