Podpłomyki – domowa maca

Podpłomyki - domowa maca - przygotowanie 5
0
(0)

Podpłomyki – domowa maca

Dawno, dawno temu, gdy byłam jeszcze małą dziewczynką, a mama lub babcia zagniatały ciasto na pierogi, czekałam z niecierpliwością na wszystkie skrawki ciasta jakie zostawały i robiłam sobie z nich pyszne placuszki z zabawnymi bąbelkami. To rodzaj pieczywa, wspaniale smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno. Można je podać do sałatek, lub do sosu, można użyć tak jak tortille. Polecam serdecznie.

Składniki (na małą porcję):

  • 150 g. mąki pszennej
  • 1 g. soli
  • 60-70 g. gorącej wody

Przygotowanie:

Mąkę zagniatam z solą i wodą na elastyczne, bardzo gładkie ciasto.

Wyrabiam je przez kilka minut, a potem przykrywam i pozwalam ciastu odpocząć 6-8 minut.

Następnie rozwałkowuję je na cieniutkie placki, dzielę na części i na gorącej, suchej patelni z grubym dnem smażę, a właściwie suszę.

Na placuszkach powinny pojawić się bąble powietrza, wtedy przewracam je na drugą stronę i smażę jeszcze kilka minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.