Podpłomyki – domowa maca
Dawno, dawno temu, gdy byłam jeszcze małą dziewczynką, a mama lub babcia zagniatały ciasto na pierogi, czekałam z niecierpliwością na wszystkie skrawki ciasta jakie zostawały i robiłam sobie z nich pyszne placuszki z zabawnymi bąbelkami. To rodzaj pieczywa, wspaniale smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno. Można je podać do sałatek, lub do sosu, można użyć tak jak tortille. Polecam serdecznie.
Składniki (na małą porcję):
- 150 g. mąki pszennej
- 1 g. soli
- 60-70 g. gorącej wody
Przygotowanie:
Mąkę zagniatam z solą i wodą na elastyczne, bardzo gładkie ciasto.
Wyrabiam je przez kilka minut, a potem przykrywam i pozwalam ciastu odpocząć 6-8 minut.
Następnie rozwałkowuję je na cieniutkie placki, dzielę na części i na gorącej, suchej patelni z grubym dnem smażę, a właściwie suszę.
Na placuszkach powinny pojawić się bąble powietrza, wtedy przewracam je na drugą stronę i smażę jeszcze kilka minut.