Pleśniak
Pleśniak jest dla mnie ciastem, które pamiętam z dzieciństwa, a które na długie lata gdzieś w mojej kuchni zniknęło.
Ciasto jest bardzo kruche, pyszne w smaku, uniwersalne w dodatkach, bo można je wzbogacić bakaliami, orzechami, owocami z kompotu – ważnym i stałym elementem jak dla mnie powinien być dżem z czarnej porzeczki.
Z wielką radością je sobie w końcu przypomniałam i bardzo je Wam polecam 🙂
Składniki (blacha 26 x 32 cm):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g. masła
- 5 żółtek
- 5 białek
- 0,5 szklanki + 3 łyżki cukru pudru
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 250 g. dżemu z czarnej porzeczki
- duża puszka brzoskwiń
Dodatkowo:
- szczypta soli do ubijania białek
Przygotowanie:
Siekam mąkę z masłem, dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru pudru i żółtka.
Zagniatam ciasto – wymaga to cierpliwości, bo ciasto jest dość suche.
Dzielę ciasto na 3 części, do jednej dodaję kakao.
Wszystkie 3 kule wkładam na godzinę do zamrażarki.
Blachę wykładam papierem, na dno ścieram na grubej tarce 1 jasną część ciasta, a następnie wykładam dżem porzeczkowy.
Następną warstwę stanowi starte ciemne ciasto.
Ubijam na sztywno pianę ze szczyptą soli, po czym ubijając dalej dodaję do niej cukier, a na końcu łyżką mieszam z wiórkami kokosowymi.
Połowę piany wykładam na ciemne ciasto, na niej układam pocięte w plastry brzoskwinie, wykładam pozostałą pianę i na koniec ścieram ostatnią, jasną część ciasta.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 60 minut.
Na inne moje przepisy na kruche ciasta z owocami zapraszam np. tutaj 🙂