Pleśniak

Pleśniak
5
(1)

Pleśniak

Pleśniak jest dla mnie ciastem, które pamiętam z dzieciństwa, a które na długie lata gdzieś w mojej kuchni zniknęło.

Ciasto jest bardzo kruche, pyszne w smaku, uniwersalne w dodatkach, bo można je wzbogacić bakaliami, orzechami, owocami z kompotu – ważnym i stałym elementem jak dla mnie powinien być dżem z czarnej porzeczki.

Z wielką radością je sobie w końcu przypomniałam i bardzo je Wam polecam 🙂

Składniki (blacha 26 x 32 cm):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g. masła
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 0,5 szklanki + 3 łyżki cukru pudru
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 250 g. dżemu z czarnej porzeczki
  • duża puszka brzoskwiń

Dodatkowo:

  • szczypta soli do ubijania białek

Przygotowanie:

Siekam mąkę z masłem, dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru pudru i żółtka.

Zagniatam ciasto – wymaga to cierpliwości, bo ciasto jest dość suche.

Dzielę ciasto na 3 części, do jednej dodaję kakao.

Wszystkie 3 kule wkładam na godzinę do zamrażarki.

Blachę wykładam papierem, na dno ścieram na grubej tarce 1 jasną część ciasta, a następnie wykładam dżem porzeczkowy.

Następną warstwę stanowi starte ciemne ciasto.

Ubijam na sztywno pianę ze szczyptą soli, po czym ubijając dalej dodaję do niej cukier, a na końcu łyżką mieszam z wiórkami kokosowymi.

Połowę piany wykładam na ciemne ciasto, na niej układam pocięte w plastry brzoskwinie, wykładam pozostałą pianę i na koniec ścieram ostatnią, jasną część ciasta.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 60 minut.

Na inne moje przepisy na kruche ciasta z owocami zapraszam np. tutaj 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.