Placuszki z jagodami i chia
A niech tam! Wynagrodziłam nam niedzielny trud, z pobudką przed czwartą rano – skoro nazbieraliśmy jagód, trzeba coś z nimi zrobić, prawda? 🙂 Pszenno-owsiane placuszki z jagodami i chia, smażone na oleju kokosowym – muszę mówić, jakie są pyszne, czy widać ? 😉
Składniki na 8-10 sztuk:
- po 3 pełne łyżki mąki pszennej i owsianej
- 3 łyżki nasion chia
- 1 duże jajko
- 3 pełne łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- czarne jagody (świeże lub mrożone)+ cukier puder
- olej do smażenia (użyłam pół na pół rzepakowego i kokosowego)
Przygotowanie:
Do miski wsypuję obie mąki, dodaję proszek do pieczenia, oba cukry, chia i jogurt. Mieszam łyżką – powinno powstać gęste ciasto.
Dosypuję jagody ( u mnie ok. szklanki) , krótko mieszam.
Łyżką wykładam dość duże porcje ciasta na średnio rozgrzany tłuszcz, smażę placki po ok. 3 minuty z każdej strony.
Gdy są rumiane, przekładam je na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podaję gorące, polane sosem z jagód poduszonych z cukrem pudrem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Z dodatkiem nasion chia możecie przygotować też śniadaniowe pieczywo tostowe