Placuszki z jagodami i chia

Placuszki z jagodami i chia
0
(0)

Placuszki z jagodami i chia

A niech tam! Wynagrodziłam nam niedzielny trud, z pobudką przed czwartą rano – skoro nazbieraliśmy jagód, trzeba coś z nimi zrobić, prawda? 🙂 Pszenno-owsiane placuszki z jagodami i chia, smażone na oleju kokosowym – muszę mówić, jakie są pyszne, czy widać ? 😉

Składniki na 8-10 sztuk:

  • po 3 pełne łyżki mąki pszennej i owsianej
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 duże jajko
  • 3 pełne łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • czarne jagody (świeże lub mrożone)+ cukier puder
  • olej do smażenia (użyłam pół na pół rzepakowego i kokosowego)

Przygotowanie:

Do miski wsypuję obie mąki, dodaję proszek do pieczenia, oba cukry, chia i jogurt. Mieszam łyżką – powinno powstać gęste ciasto.

Dosypuję jagody ( u mnie ok. szklanki) , krótko mieszam.

Łyżką wykładam dość duże porcje ciasta na średnio rozgrzany tłuszcz, smażę placki po ok. 3 minuty z każdej strony.

Gdy są rumiane, przekładam je na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Podaję gorące, polane sosem z jagód poduszonych z cukrem pudrem.

Z dodatkiem nasion chia możecie przygotować też śniadaniowe pieczywo tostowe

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.