0
(0)
Placuszki z dżemem jagodowym
Placuszki o smaku jagodowym są szybkie i łatwe do przygotowania, należy tylko uważać przy ich smażeniu, bo dodatek dżemu sprawia że się szybko rumienią.
Składniki:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej T 500
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
- 2-3 czubate łyżki dżemu jagodowego, lub jeśli macie np. mrożone jagody
- cukier puder do smaku
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Trzepaczką ubijam jajka z mąką, proszkiem do pieczenia i śmietanką, dodaję dżem i ewentualnie do smaku cukier puder.
Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki.
Rozgrzewam patelnię z niewielką ilością oleju i łyżką wykładam okrągłe placuszki – trzeba je smażyć na średnim ogniu, by się za szybko nie rumieniły.
Po usmażeniu przekładam placki na talerz wyłożony papierem – do odsączenia.
Podaję z cukrem pudrem.
Przepis autorski