Placuszki z dżemem jagodowym

Placuszki z dżemem jagodowym
0
(0)

Placuszki z dżemem jagodowym

Placuszki o smaku jagodowym są szybkie i łatwe do przygotowania, należy tylko uważać przy ich smażeniu, bo dodatek dżemu sprawia że się szybko rumienią.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej T 500
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2-3 czubate łyżki dżemu jagodowego, lub jeśli macie np. mrożone jagody
  • cukier puder do smaku
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Trzepaczką ubijam jajka z mąką, proszkiem do pieczenia i śmietanką, dodaję dżem i ewentualnie do smaku cukier puder.

Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki.

Rozgrzewam patelnię z niewielką ilością oleju i łyżką wykładam okrągłe placuszki – trzeba je smażyć na średnim ogniu, by się za szybko nie rumieniły.

Po usmażeniu przekładam placki na talerz wyłożony papierem – do odsączenia.

Podaję z cukrem pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.