Placuszki waniliowe z jagodami i czekoladą

Placuszki waniliowe z jagodami i czekoladą
0
(0)

Placuszki waniliowe z jagodami i czekoladą

Naprawdę rzadko miewam w domu ochotę na coś słodkiego, odkąd prawie codziennie piekę co najmniej kilka ciast w Chlebotece. Jednak proszę – dziś mnie dopadło! Pogoda dziś jak dla mnie przygnębiająca, ciśnienie niskie, nie chce się człowiekowi (mnie) kompletnie nic – a jednak nagle dopadła mnie taka chętka, ze wygrzebałam ostatki mąki – i domowe placuszki waniliowe z jagodami i czekoladą są. I wiecie co, bardzo pyszne te placki 🙂
Zdjęcie zrobiłam tylko jedno, bo właśnie zaczyna się ściemniać, a dziś nie mam sił na ustawianie lamp i tworzenie fotograficznego atelier.

Składniki (na mniej więcej 8-9 placuszków):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżki ksylitolu/cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g. jogurtu naturalnego
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • garść mrożonych miękkich owoców, u mnie jagody
  • kilka kostek czekolady, u mnie gorzkiej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę, jajka, jogurt, olejek waniliowy, cukier/ksylitol oraz proszek do pieczenia wrzucam do miski i przez kilka minut dokładnie mieszam łyżką, by uzyskać gładkie ciasto.

Rozgrzewam olej na patelni (średni ogień) i wykładam po łyżce ciasta. W środek wciskam pół kostki czekolady, a potem czekoladę leciutko polewam odrobiną ciasta, żeby znalazła się w środku placka.

Posypuję też placka kilkoma jagodami. Smażę z obu stron po ok. 3 minuty, by ładnie wyrosły i zrobiły się rumiane.

Podaję z cukrem pudrem i dodatkowymi jagodami.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry