Placuszki waniliowe z jagodami i czekoladą
Naprawdę rzadko miewam w domu ochotę na coś słodkiego, odkąd prawie codziennie piekę co najmniej kilka ciast w Chlebotece.
Jednak proszę – dziś mnie dopadło – i domowe placuszki waniliowe z jagodami i czekoladą są. I wiecie co, bardzo pyszne są te placki 🙂
Zdjęcie zrobiłam tylko jedno, bo właśnie zaczyna się ściemniać, a dziś nie mam sił na ustawianie lamp i tworzenie fotograficznego atelier.
Składniki (na mniej więcej 8-9 placuszków):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżki ksylitolu/cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 100 g. jogurtu naturalnego
- kilka kropli olejku waniliowego
- garść mrożonych miękkich owoców, u mnie jagody
- kilka kostek czekolady, u mnie gorzkiej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę, jajka, jogurt, olejek waniliowy, cukier/ksylitol oraz proszek do pieczenia wrzucam do miski i przez kilka minut dokładnie mieszam łyżką, by uzyskać gładkie ciasto.
Rozgrzewam olej na patelni (średni ogień) i wykładam po łyżce ciasta. W środek wciskam pół kostki czekolady, a potem czekoladę leciutko polewam odrobiną ciasta, żeby znalazła się w środku placka.
Posypuję też placka kilkoma jagodami. Smażę z obu stron po ok. 3 minuty, by ładnie wyrosły i zrobiły się rumiane.
Podaję z cukrem pudrem i dodatkowymi jagodami.
Zerknijcie koniecznie na inne wersje moich placuszków jogurtowych!