Placuszki toffi z ricottą

Placuszki toffi z ricottą
0
(0)

Placuszki toffi z ricottą

Placuszki o smaku toffi przygotowałam wykorzystując serek ricotta oraz budyń. Placuszki toffi z ricottą można podawać z cukrem pudrem, ale wspaniale będą smakowały polane syropem klonowym lub innym, słodkim sosem.

Co prawda nie próbowałam, ale raczej jestem pewna, sądząc po konsystencji ciasta, że usmażone w głębokim tłuszczu jako mini-pączki, będą równie pyszne ?

Uprzedzając Wasze pytania – oczywiście możecie użyć budyniu o dowolnym smaku !

Składniki:

  • 250 g. ricotty
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 torebka budyniu z cukrem o smaku toffi (w proszku, 60 g)
  • 2-3 łyżki mleka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • olej do smażenia (używam słonecznikowego)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszam łyżką w misce, by powstało gęste, ciągnące się ciasto.

Za pomocą dwóch łyżeczek wykładam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem niewielkie placuszki i smażę je na rumiano z obu stron, po ok. 3 minuty z każdej.

Moc kuchenki nie może by za duża, żeby placuszki się nie przypalały (można też po prostu wykładać cieńsze porcje ciasta, żeby placki szybciej usmażyły się w środku).

Usmażone przekładam na chwilę na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.

Zobaczcie też koniecznie na inne moje słodkie przepisy z serkiem ricotta!

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.