Placuszki toffi z ricottą
Placuszki o smaku toffi przygotowałam wykorzystując serek ricotta oraz budyń. Placuszki toffi z ricottą można podawać z cukrem pudrem, ale wspaniale będą smakowały polane syropem klonowym lub innym, słodkim sosem.
Co prawda nie próbowałam, ale raczej jestem pewna, sądząc po konsystencji ciasta, że usmażone w głębokim tłuszczu jako mini-pączki, będą równie pyszne ?
Uprzedzając Wasze pytania – oczywiście możecie użyć budyniu o dowolnym smaku !
Składniki:
- 250 g. ricotty
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 torebka budyniu z cukrem o smaku toffi (w proszku, 60 g)
- 2-3 łyżki mleka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- olej do smażenia (używam słonecznikowego)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszam łyżką w misce, by powstało gęste, ciągnące się ciasto.
Za pomocą dwóch łyżeczek wykładam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem niewielkie placuszki i smażę je na rumiano z obu stron, po ok. 3 minuty z każdej.
Moc kuchenki nie może by za duża, żeby placuszki się nie przypalały (można też po prostu wykładać cieńsze porcje ciasta, żeby placki szybciej usmażyły się w środku).
Usmażone przekładam na chwilę na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.
Zobaczcie też koniecznie na inne moje słodkie przepisy z serkiem ricotta!