0
(0)
Placuszki serniczki z miodem
Bardzo delikatne w smaku, ze słodyczą wspaniałego miodu rzepakowego.
A placuszki przygotowałam w 10 minut – czyli na śniadanie będą pierwszorzędne.
Składniki (na 2 osoby):
- 2 czubate łyżki gładkiego twarogu z wiaderka
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu rzepakowego
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mieszam dokładnie jajko z twarogiem (łyżką, nie mikserem, bo masa będzie zbyt rzadka), dodaję mąkę i miód.
Powinno powstać gęste ciasto. Wykładam je łyżką na rozgrzany olej, smażę placuszki z obu stron na rumiano.
Odkładam na chwilę do odsączenia na talerz wyłożony papierem, podaję z cukrem pudrem lub płynnym miodem.
Przepis autorski