Placuszki otrębuski z żurawiną migdałami i suszonym mango
Raniutko wybieramy się na grzyby – chciałam przygotować lekką, ale sycącą i energetyczną przekąskę, taką na jeden kęs. Te placuszki otrębuski z żurawiną migdałami i suszonym mango – pełne pysznych słodkich owoców z całą pewnością dadzą nam dużo siły:) Pełne kosze gwarantowane.
No i siła do ich dźwigania 😉
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 2 jajka
- 4 łyżki otrąb pszennych
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki miodu
- kilka plastrów suszonego mango
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- kilka suszonych śliwek
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajka mieszam dokładnie z otrębami, solą i miodem, dorzucam żurawinę i migdały.
Plastry mango i śliwki kroję w niewielkie kawałki, dorzucam do jajek z otrębami.
Mieszam dokładnie aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto powinno być dość gęste.
Kładę łyżeczką malutkie placuszki na patelnię z rozgrzanym olejem i smażę po 2 minuty z każdej strony.
Ogień nie może być za duży, bo placki szybko się rumienią.
Odkładam na ręcznik papierowy do odsączenia.
Przepis autorski
Sprawdźcie też mój przepis na lekkie zbożowe ciasteczka