0
(0)
Placuszki na śmietanie
Mam dziś przed sobą kilka godzin szkolenia, więc postarałam się o solidne śniadanie, żeby mi się myśleć chciało 🙂 Te proste placuszki są bardzo smaczne i niezwykle delikatne w smaku, po usmażeniu mają konsystencję pianki. Nie słodziłam zbyt ciasta, bo planowałam zjeść je polane moim cudownym korzennym syropem z pomarańczy.
Składniki (na 10-12 sztuk):
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszam łyżką na gładką masę, po czym smażę owalne lub okrągłe placuszki – na złoto z obu stron.
Po usmażeniu przekładam je na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podaje posypane cukrem pudrem lub polane ulubionym syropem.
Przepis autorski