Placuszki na śmietanie

Placuszki na śmietanie 1
0
(0)

Placuszki na śmietanie

Mam dziś przed sobą kilka godzin szkolenia, więc postarałam się o solidne śniadanie, żeby mi się myśleć chciało 🙂 Te proste placuszki są bardzo smaczne i niezwykle delikatne w smaku, po usmażeniu mają konsystencję pianki. Nie słodziłam zbyt ciasta, bo planowałam zjeść je polane moim cudownym korzennym syropem z pomarańczy.

Składniki (na 10-12 sztuk):

  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszam łyżką na gładką masę, po czym smażę owalne lub okrągłe placuszki – na złoto z obu stron.

Po usmażeniu przekładam je na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Podaje posypane cukrem pudrem lub polane ulubionym syropem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.