0
(0)
Placuszki jogurtowe
Bardzo delikatne i przepyszne placuszki jogurtowe, doskonałe na śniadanie czy podwieczorek.
Składniki:
- 370 g. jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 50 g. masła, rozpuszczonego
- 0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
- 150 g. mąki pszennej (ok. 7 pełnych łyżek)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina oleju do smażenia
Przygotowanie:
Jogurt przekładam do miski, dodaje jajka, rozpuszczone (chłodne) masło oraz wodę mineralną, roztrzepuję wszystko dokładnie trzepaczką.
Dodaję oba cukry, mąkę i proszek do pieczenia, jeszcze raz dokładnie mieszam – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Rozgrzewam odrobinę oleju (placki powinny smażyć się prawie na suchej patelni) i łyżką wykładam małe placuszki (duże będzie trudno odwracać).
Na średnim ogniu smażę placki po 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Przy przewracaniu pomagam sobie łopatką.
Podaję z cukrem pudrem.
Koniecznie zerknijcie na inne wersje moich placuszków jogurtowych!