Placuszki jogurtowe

Placuszki jogurtowe
0
(0)

Placuszki jogurtowe

Bardzo delikatne i przepyszne placuszki jogurtowe, doskonałe na śniadanie czy podwieczorek.

Składniki:

  • 370 g. jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 50 g. masła, rozpuszczonego
  • 0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 150 g. mąki pszennej (ok. 7 pełnych łyżek)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina oleju do smażenia

Przygotowanie:

Jogurt przekładam do miski, dodaje jajka, rozpuszczone (chłodne) masło oraz wodę mineralną, roztrzepuję wszystko dokładnie trzepaczką.

Dodaję oba cukry, mąkę i proszek do pieczenia, jeszcze raz dokładnie mieszam – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Rozgrzewam odrobinę oleju (placki powinny smażyć się prawie na suchej patelni) i łyżką wykładam małe placuszki (duże będzie trudno odwracać).

Na średnim ogniu smażę placki po 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Przy przewracaniu pomagam sobie łopatką.

Podaję z cukrem pudrem.

Koniecznie  zerknijcie na inne wersje moich placuszków jogurtowych!

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.