Placuszki biszkoptowe i Figa z makiem

Placuszki biszkoptowe i Figa z makiem
0
(0)

Placuszki biszkoptowe i Figa z makiem

Na śniadanie, obiad czy kolację – będą wspaniałe 😉 Ciasto nie zawiera żadnych spulchniaczy, w naturalny sposób rośnie podczas smażenia. Placuszki zjadłam z konfiturą o swojsko brzmiącej nazwie Figa z makiem firmy Eterno – ale nazwa to sprytna przykrywka, bo w składzie znajduje się całe bogactwo owoców: figa, pigwa, gruszka, morela, rodzynki i oczywiście mak.
Jest nawet legenda o tej wspaniałej konfiturze, a przeczytać ją możecie TUTAJ.
Wybierając ten smakołyk z wielu innych, które firma oferuje zastanawiałam się, czy mak nie będzie jakoś przeszkadzał w smaku, ale zapewniam, że fajnie łamie słodycz i dodaje całości charakteru.

Składniki (na ok. 15 sztuk):

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • do 1 szklanki mleka
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Oddzielam białka od żółtek, przelewam je do miski, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania dodaję cukier waniliowy, a następnie nie przerywając ubijania – żółtka.

Gdy powstanie jednolita masa, na przemian, stopniowo, dodaję mąkę i mleko. Powinno powstać gęste ciasto.

Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i łyżką wykładam okrągłe placuszki. Smażę je na średnim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony, o usmażeniu przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Podaję na ciepło, z konfiturą, cukrem pudrem lub innymi ulubionymi dodatkami.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.