Placki ze śmietaną na drożdżach

5
(1)

Placki ze śmietaną na drożdżach

Dziś mam dla Was coś, co pokochacie 😉 Cudowne, pulchniutkie, puszyste i na dodatek bardzo łatwe do przygotowanie placki ze śmietaną na drożdżach.

Placki, a nawet prawie bułeczki, bo taki placek to całkiem solidna porcja pyszności. Każdemu wyjdą i jestem pewna, że wszystkim posmakują!

Jeśli nie macie wszystkich składników w domu, to ruszajcie na zakupy, zakasujcie rękawy i do smażenia 🙂

A komu posmakowało – proszę o komentarze i udostępnianie 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej + 2,3 łyżki do podsypania
  • 200 g. śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 25 g. świeżych drożdży
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Drożdże kruszę do miseczki z leciutko podgrzaną śmietaną, dodaję cukier waniliowy i łyżeczką mąki – mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce. Zaczyn musi wyrosnąć.

Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję jajko i cukier puder, a także wyrośnięty zaczyn.

Mieszam ciasto łyżką, a potem przez chwilę, dosłownie 2 minuty, wyrabiam dłonią (jeśli ciasto bardzo się klei, posypuję je łyżką lub dwoma mąki).

Ciasto odkładam w misce przykrytej ściereczką na pół godzinki do napuszenia, o czym przekładam na podsypaną mąką stolnicę i od razu formuję gruby wałek – taki na 5-6 cm średnicy.

Ostrym nożem kroję wałek na placki grubości ok. 1 cm.

Placki smażę na niewielkim ogniu, na małej ilości oleju, po kilka minut z każdej strony.

Trzeba smażyć je na małym ogniu, bo szybko się rumienią, a przecież muszą usmażyć się w środku.

Usmażone przekładam na chwilę na papier, po czym podaję z cukrem pudrem.

A tutaj znajdziecie drożdżowe placuszki w innej odsłonie 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.