Placki ze śmietaną na drożdżach
Dziś mam dla Was coś, co pokochacie 😉 Cudowne, pulchniutkie, puszyste i na dodatek bardzo łatwe do przygotowanie placki ze śmietaną na drożdżach.
Placki, a nawet prawie bułeczki, bo taki placek to całkiem solidna porcja pyszności. Każdemu wyjdą i jestem pewna, że wszystkim posmakują!
Jeśli nie macie wszystkich składników w domu, to ruszajcie na zakupy, zakasujcie rękawy i do smażenia 🙂
A komu posmakowało – proszę o komentarze i udostępnianie 🙂
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej + 2,3 łyżki do podsypania
- 200 g. śmietany 18%
- 1 jajko
- 25 g. świeżych drożdży
- 3 łyżki domowego cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Drożdże kruszę do miseczki z leciutko podgrzaną śmietaną, dodaję cukier waniliowy i łyżeczką mąki – mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce. Zaczyn musi wyrosnąć.
Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję jajko i cukier puder, a także wyrośnięty zaczyn.
Mieszam ciasto łyżką, a potem przez chwilę, dosłownie 2 minuty, wyrabiam dłonią (jeśli ciasto bardzo się klei, posypuję je łyżką lub dwoma mąki).
Ciasto odkładam w misce przykrytej ściereczką na pół godzinki do napuszenia, o czym przekładam na podsypaną mąką stolnicę i od razu formuję gruby wałek – taki na 5-6 cm średnicy.
Ostrym nożem kroję wałek na placki grubości ok. 1 cm.
Placki smażę na niewielkim ogniu, na małej ilości oleju, po kilka minut z każdej strony.
Trzeba smażyć je na małym ogniu, bo szybko się rumienią, a przecież muszą usmażyć się w środku.
Usmażone przekładam na chwilę na papier, po czym podaję z cukrem pudrem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A tutaj znajdziecie drożdżowe placuszki w innej odsłonie 🙂