0
(0)
Placki z twarożku z bananem i malinami
Rano zebraliśmy koszyk kań, więc obiad będzie wakacyjny – kanie w cieście, do nich placki z cukinii, a na deser te właśnie, przepyszne placuszki z bananem i malinami.
Składniki:
- 220 g. serka/twarożku Capri
- 1 jajko
- 1 średniej wielkości banan
- garść świeżych malin
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ser rozkruszam do miski, dodaję jajko i oba cukry, duszę wszystko widelcem do uzyskania w miarę jednolitej masy.
Banana kroję w małą kosteczkę, dodaję do masy, mieszam.
Dodaję mąkę i proszek do pieczenia – po wymieszaniu powinno powstać bardzo gęste ciasto.
Dorzucam maliny i mieszam tyle na tyle, żeby połączyły się z ciastem.
Rozgrzewam kilka łyżek oleju na patelni, i wykładam placki – każda porcja wielkości łyżki stołowej.
Smażę na złoto z obu stron, przewracając dwukrotnie.
Podaję z cukrem pudrem i świeżymi malinami.