Placki z truskawkami maślanką i płatkami kukurydzianymi

0
(0)

Placki z truskawkami maślanką i płatkami kukurydzianymi

Mam dziś kryzys po dwóch tygodniach diety i w końcu stwierdziłam, że ustąpię dla dobra mojego stanu psychicznego 🙂 Jedna przegrana bitwa, ale w końcu chodzi o to żeby wygrać całą wojnę 🙂 Usmażyłam bardzo truskawkowe, bardzo soczyste placuszki na bazie maślanki, z dodatkiem płatków kukurydzianych. Są puszyste i pyszne.

Składniki (na 10 sztuk):

  • 0,5 szklanki maślanki naturalnej
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ksylitolu (lub zwykłego cukru)

oraz:

  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek płatków kukurydzianych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dojrzałych truskawek
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Jajko roztrzepuję rózgą z maślanką, dodaję cukier waniliowy i ksylitol, jeszcze chwilę mieszam.

Dodaję mąkę i proszek do pieczenia, mieszam by powstało gładkie ciasto, a potem dodaję płatki kukurydziane.

Na koniec dokładam plasterki truskawek.

Rozgrzewam olej na patelni i wykładam łyżką porcje ciasta. Smażę placki z obu stron na rumiano.

Po usmażeniu przekładam placki na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.