Placki z truskawkami maślanką i płatkami kukurydzianymi
Mam dziś kryzys po dwóch tygodniach diety i w końcu stwierdziłam, że ustąpię dla dobra mojego stanu psychicznego 🙂 Jedna przegrana bitwa, ale w końcu chodzi o to żeby wygrać całą wojnę 🙂 Usmażyłam bardzo truskawkowe, bardzo soczyste placuszki na bazie maślanki, z dodatkiem płatków kukurydzianych. Są puszyste i pyszne.
Składniki (na 10 sztuk):
- 0,5 szklanki maślanki naturalnej
- 1 małe jajko
- 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
- 1 łyżeczka ksylitolu (lub zwykłego cukru)
oraz:
- 5 płaskich łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek płatków kukurydzianych
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dojrzałych truskawek
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajko roztrzepuję rózgą z maślanką, dodaję cukier waniliowy i ksylitol, jeszcze chwilę mieszam.
Dodaję mąkę i proszek do pieczenia, mieszam by powstało gładkie ciasto, a potem dodaję płatki kukurydziane.
Na koniec dokładam plasterki truskawek.
Rozgrzewam olej na patelni i wykładam łyżką porcje ciasta. Smażę placki z obu stron na rumiano.
Po usmażeniu przekładam placki na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.